RECEPTI DOKTORA PERIŠIĆA ZBOG KOJIH ĆETE BITI ZDRAVI KAO DREN: Sve je otkrio
Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/Youtube

OBRATITE PAŽNJU

RECEPTI DOKTORA PERIŠIĆA ZBOG KOJIH ĆETE BITI ZDRAVI KAO DREN: Sve je otkrio

Ima bolesti koje se mogu tretirati kukuruznim skrobom, jer dugotrajnu i sporu hidrolizu, održava i šećer ako ste skloni hipoglikemiji

Objavljeno:

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić komentarisao je u Jutarnjem programu zaboravljena jela koja su prethodne generacije jele za doručak, i za svako od njih objasnio zašto je dobro, ili ne, za zdravlje.

Cicvara

Cicvara
foto: Pruntscreen/Youtube/ Televizija Galaksija 32

Ovo starinsko jelo mora da sadrži mnogo sira, masti i kajmaka, i smatra se za čast za goste ili ukućane. Vrlo je jak obrok, kalorijska opskrba je ogromna i sitost traje dugo. Ali, dug je i prices pripreme.

"Mnogo, mnogo mora da se meša cicvara, da bi bila kako treba. I kako to smestiti u gradske uslove, neće majka ustajati satima ranije da bi to skuvala deci. To su obroci koji se prave za vikend, kada porodica može da uživa u njima", rekao je doktor Perišić.

Recept za cicvaru je jednostavan, pomešajte po 200 mililitara vode i mleka, pa dok se zagreva dodajte 500 grama izmrvljenog sira. Kada provri, dodaje se oko 200 grama kukuruznog brašna i meša se sve dok na površinu ne ispliva masnoća.

"Cicvaru bi trebalo da jedu svi koji se mnogo troše, dobra je i za decu, osećaj sitosti traje dugo jer je hidroliza razgradnje skroba i masti u crevima sporija. Kukuruz i njegovo brašno sami po sebi su retarderi, izazivaju usporeno pražnjenje želuca", rekao je on.

Cicvaru ne treba da jedu oni koji imaju gastritis, jer je masna i zasitna, ali je zanimljivo da njeni sastojci značajno poboljšavaju probavu.

"Ima bolesti koje se mogu tretirati kukuruznim skrobom, jer dugotrajnu i sporu hidrolizu, održava i šećer ako ste skloni hipoglikemiji. Ovakav obrok zahteva ogromno naprezanje sistema za varenje, ali kod zdravih, odličan je za regulisanje probave. Stolica će dva-tri dana biti redovna. Kukuruz ima mnogo nesvarljivih ugljenih hidrata, opne, to je sve teško za varenje i nije za one koji imaju 'tanko' crevo ili žučnu kesu. Ipak, ko to jede, imaće redovnu i meku stolicu. Samo obavezno budite blizu toaleta tokom dana jer ćete sigurno veliku nuždu vršiti dva puta", rekao je gastroenterolog.

Kačamak

Kačamak
foto: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2

"Najbolji je sa malo masti, postan, jer se on tradicionalno sprema sa 100 grama svinjske masti. To je mnogo masnoće, ako planirate i da ručate, treba da prepolovite količinu masti. Držaće vas sitog satima", rekao je on.

Doktor je dao i recept za kačamak, koji je vrlo jednostavan.

"Uzmite 100 grama masti, najbolje od mangulice, 400 grama kukuruznog brašna, 200 grama sitnog sira i jedan litar vode. To se sve kuva i meša, i izuzetno je sito, ali cicvara je još bolja", rekao je on.

Najjednostavniji od ovih starinskih obroka sadrži kukuruzno brašno, vodu, masnoću kao što je zejtin ili maslac, i sir.

"Druga je to priča, on je vrlo ukusan, i neki mu dodaju i krompir. Samo pazite, jedno je krompir sa Vlasine i Zlatara, a sasvim drugo krompir iz Subotice, ne bih da se neko uvredi ali je tako", rekao je on.

Popara i palenta

Popara
foto: Printscreen/Youtube/SVET KUHINJE - KITCHEN WORLD

Za kraj, doktor je podvukao da ne vidi veću hranljivu vrednost u popari, i da razume zašto je moderne porodice ne jedu.

"Pa, nije to hrana, stari hleb, ulje i voda, možda malo sira... Samo po sebi, nije naročito hranljivo, a posebno deca neće biti oduševljena ukusom", rekao je on.

"Palenta je, što se kaže, hajde zdravo! To su voda, griz i malo ulja, držaće vas samo par sati i bićete brzo gladni", rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.