OVA VRSTA MASLINA JE NAJBOLJA ZA PROBAVU: Organizam će VAM PRODISATI, nema NIŠTA BOLJE
Masline, Foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

lekovite masline

OVA VRSTA MASLINA JE NAJBOLJA ZA PROBAVU: Organizam će VAM PRODISATI, nema NIŠTA BOLJE

Iako je ulje na glasu, ni sam plod ne bi trebalo zaboraviti, jer, takođe, ima niz prednosti po ljudsko zdravlje.

Objavljeno:

Maslinovo ulje je dobro poznata "zlatna" tečnost koja ima pregršt zdravstvenih benefita, jer pomaže u prevenciji srčanih bolesti, kod gubitka suvišnih kilogama, a doprinosi zdravlju kože i kose.

Iako je ulje na glasu, ni sam plod ne bi trebalo zaboraviti, jer, takođe, ima niz prednosti po ljudsko zdravlje.

Masline
foto: Profimedia

1. Pomaže pri skidanju suvišnih kilograma

Poznato je da maslinovo ulje podstiče razgradnju masti unutar masnih ćelija, pa možete lakše da se rešite masnoća na stomaku i povećate osetljivost na insulin.

Ali manje je poznato da ljudi koji troše najviše maslina ukupno konzumiraju manje kalorija i retko su gojazni. Krvni testovi pokazuju da oni imaju viši nivo serotonina, odnosno hormona sitosti. I sama aroma maslina može da izazove osećaj sitosti i smanji unos kalorija za gotovo 200 dnevno.

2. Umanjuju bol

Masline, odnosno antioksidansi i protuupalne hranjive materije u njima mogu da deluju kao prirodni ibuprofen. Njihova ulja sadrže oleocanthal, materiju sa protivupalnim delovanjem.

Zanimljivo je da 50 g (više od tri i po kašike) maslinovog ulja sadrži količinu oleocanthala čije je protivupalno delovanje slično kao desetina doze ibuprofena za odrasle.

3. Zdravlje kože i kose

Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od preranog starenja.

Maslinovo ulje, s druge strane, nikako ne bi trebalo mazati na kožu dok se sunčate, jer mu to nije namena i mogli biste da završite sa opekotinama.

Kada je zdravlje kose u pitanju, masline odnosno maslinovo ulje čest su sastojak većine maski za kosu.

4. Poboljšavaju probavu

Šoljica crnih maslina sadrži 17 odsto dnevne količine vlakana, što unapređuje zdravlje probavnog trakta i podržava idealnu ravnotežu hemikalija i broja mikroorganizama potrebnih za zdrav probavni sistem.

5. Dobar izvor gvožđa

Masline, pogotovo crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po celom telu zavisi od prisustva gvožđa u krvi. Ako patite od nedostatka gvožđa, vaše tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i moežte osećati hladnoću ili slabost.

Gvožđe, takođe, igra važnu ulogu u proizvodnji energije. I pravilna funkcija mnogih enzima i imunološkog sistema zavisi od dovoljne količine gvožđa.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.