OVU BILJKU RETKO JEDETE, A NAJBOLJA JE ZA ZDRAVLJE KOSTIJU: Puna je VITAMINA C, sadrži VIŠE GVOŽĐA OD SPANAĆA
Biljka, Foto: Printscreen/Youtube/ MTV IGMAN

JEDITE JE

OVU BILJKU RETKO JEDETE, A NAJBOLJA JE ZA ZDRAVLJE KOSTIJU: Puna je VITAMINA C, sadrži VIŠE GVOŽĐA OD SPANAĆA

Antioksidanti pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala

Objavljeno:

Lekovita salata prepuna vitamina koju retko jedemo.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ MTV IGMAN

Biljka za koju ne znamo, a prava je riznica vitamina. Kada je u pitanju lisnato povrće, potočarka verovatno nije prva koja će vam pasti na pamet. U stvari, često se zanemaruje i potcenjuje.

U pitanju je lekovita biljka koja ima male, okrugle listove i skoro da liči na minijaturni spanać na stabljici.

Definitivno je pikantnog ukusa, ali ako naučite kako da je uparite sa drugim sastojcima, može biti prilično prijatna za jelo. U suštini, potočarka je povrće koje vredi dodati vašoj ishrani.

Biljka potočarka
foto: Printscreen/Youtube/ MTV IGMAN

Potočarka se često konzumira kao salata ili prilog, a možete je jesti sirovu ili kuvanu. Potočarka je bogata hranljivim materijama, što znači da sadrži visok nivo vitamina i minerala u odnosu na kalorije, kaže nutricionistkinja Mia Sin.

Bogata je vitaminom K

Jedna šolja potočarke obezbeđuje više od 100 odsto preporučene dnevne vrednosti za vitamin K. Vitamin K je rastvorljiv u mastima i pomaže u zdravlju kostiju i zgrušavanju krvi. Istraživanja sugerišu da vitamin K može povećati mineralnu gustinu kostiju i smanjiti stopu preloma, piše Mind body green.

1 / 4 Foto: Profimedia

Može pomoći u proizvodnji kolagena

Potočarka je takođe bogata vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena. Proizvodnja kolagena ne utiče samo na zdravlje naše kose, kože i noktiju, već pomaže i u održavanju jakih zglobova.

Ima puno antioksidanata

Antioksidanti pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu biti štetni i za naše ćelije i za DNK.

Dobra je za imunitet

Zahvaljujući visokim nivoima vitamina C, potočarka može pomoći u održavanju prirodne imunološke funkcije vašeg tela neutralizacijom patogena i umnožavanjem limfocita – vrste belih krvnih zrnaca – koja pojačavaju antitela.

(Espreso / Mind body green)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.