6 NAMIRNICA POMAŽU ZA OČUVANJE ZDRAVOG TENA: Koža će VAM BITI LEPA I MLADA, pune su VITAMINA
Soja, Foto: Profimedia

koža

6 NAMIRNICA POMAŽU ZA OČUVANJE ZDRAVOG TENA: Koža će VAM BITI LEPA I MLADA, pune su VITAMINA

Stručnjaci tvrde da šest namirnica ima ključnu ulogu u očuvanju lepog i zdravog tena i stanja kože lica

Objavljeno:

Zdrava koža je odraz opšteg stanja organizma, a da bi vam ten bio sjajan i blistav potrebno je u ishranu uvesti veće količine nekih namirnica. Nutricionisti, između ostalog, preporučuju orašaste plodove, ali i masnu ribu, kao i namirnice bogate vitaminom C.

Stručnjaci tvrde da šest namirnica ima ključnu ulogu u očuvanju lepog i zdravog tena i stanja kože lica.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Uros Davidovic

1. Orasi

Orasi spadaju u jednu od namirnica koja našu kožu čini blistavom. Oni imaju izuzetnu hranljivu vrednost, jer su bogati esencijalnim masnim kiselinama (omega 3 i 6), cinkom, vitaminom E i C, selenom i proteinima. Možete ih jesti kao zdravu grickalicu za užinu ili ih dodati kaši za doručak.

2. Seme suncokreta

Suncokretovo seme sadrži vitamin E kao važan antioksidans sa blagotvornim dejstvom na kožu. Semenke suncokreta sadrže i fenolna jedinjenja poput flavonoida, a koja imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju upale. Odličan su borac protiv upalnih procesa na koži.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

3. Paprika

Ova namirnica sadrži velike količine beta karotena i vitamina C, takođe značajne antioksidanse.

Vitamin C učestvuje u izgradnji kolagena, proteina koji održava dobru strukturu kože. Papriku možete da grickate uz bilo koji obrok, a preporučuje se da izaberite onu koja ima intenzivnu boju.

4. Masna riba

Vrste ribe poput lososa, pastrmke, sardine, tunjevine i skuše sadrže veoma važne omega 3 masne kiseline, koje imaju protivupalno dejstvo i održavaju vlažnost kože.

Ove vrste masne ribe ujedno su i dobar izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina E i cinka, a ovo je još jedan razlog da uvrstite ribu u nedeljni jelovnik.

Akne su rezultat upale i infekcije lojnih žlezda koje su stimulisane hormonima, a namirnice koje treba smanjiti ili izbaciti u tom slučaju su zasićene i hidrogenizovane masti, višestruko prerađena hrana, brza hrana, kao i proizvodi puni dodatog šećera.

5. Soja

Soja obiluje izoflavonoidima, koji štite od UV zračenja, ispravljaju bore, podstiču stvaranje kolagena, održavaju elastičnost i vlažnost kože... Tofu sir može da bude deo obroka, a soja sos odlična povremena zamena za postojeće začine, savetuju nutricionisti.

1 / 2 Foto: Profimedia

6. Crna čokolada

Blagodeti crne čokolade već su nadaleko poznate. Veliki procenat kakaoa sadrži antioksidanse koji pomažu u sprečavanju nastanka opekotina od sunca. Ovi antioksidansi takođe imaju pozitivan uticaj na smanjenje bora, kompaktnost i teksturu kože, njenu vlažnost i samu cirkulaciju.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.