DA LI JE MOGUĆE IZLEČITI GRIP HRANOM? Ovo je jdina istina
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

DA LI JE MOGUĆE IZLEČITI GRIP HRANOM? Ovo je jdina istina

Kod virusnih, ali i bakterijskih infekcija upalni procesi su česta pojava koja su se širi u organizmu

Objavljeno: 14:13h

Verujemo da ste u poslednje vreme često čuli kako se ljudi žale na glavobolju, bol u grlu, kašalj i kijavicu. Ova stanja su uobičajena za ovo doba godine jer je vreme promenljivo i vladaju razni virusi.

Zato je važno učiniti sve što možete da biste svoj imuni sistem održali jakim.

Zdrava ishrana i način života igraju veliku ulogu u očuvanju imuniteta - hranljivi sastojci poput gvožđa, cinka i selena i biljnih flavonoida od suštinskog su značaja za jak imuni sistem.

Izdvajamo namirnice i hranu koja bi trebalo da se nađe na vašem jelovinku ovih dana.

1. Beli luk

Beli luk uništava bakterije i efikasan je zbog spoja alicina koji ima sposobnost da blokira infekcije. On odlično utiče na imunitet. Sadrži vitamine, korisna ulja, amino-kiseline važne za naše telo. Takođe, sadrži alicin, sastojak poznat po protivupalnom efektu.

Zato se preporučuje redovna konzumacija belog luka, posebno u hladnijim mesecima u godini.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

2. Citrusi

Mit je da vitamin C može da izleči prehladu, a ne postoje ni dokazi da će skratiti trajanje prehlade i olakšati je. Ipak, mekani beli sloj koji se nalazi na pomorandžama, limunu i grejpfrutu sadrži flavanoide, koji pomažu u jačanju imunog sistema i ubrzavaju oporavak.

3. Spanać

Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i "popravci" DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidante i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuvan kako biste izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

4. Cvekla

Kod virusnih, ali i bakterijskih infekcija upalni procesi su česta pojava koja su se širi u organizmu. Prirodno rešenje za ovaj problem je cvekla, koja je blagotvorna za imunitet. Naime, ovo povrće sadrži betaline, koji imaju antiinflamatorna svojstva i smanjuju upalne procese u organizmu.

Cvekla
Cveklafoto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты

5. Pileća supa

Pileća supa ne samo da je topao i hranljiv obrok, već naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti belih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme, koji se često javljaju za vreme prehlade.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.