OVO JE NAJZDRAVIJA PROLEĆNA NAMIRNICA! Sadrži pet puta više kalcijuma nego spanać
Ilustracija, Foto: AP

obratite pažnju

OVO JE NAJZDRAVIJA PROLEĆNA NAMIRNICA! Sadrži pet puta više kalcijuma nego spanać

Nutricionisti koprivu zbog brojnih lekovitih svojstava svrstavaju u red najzdravijih prolećnih namirnica

Objavljeno:

Ova biljka čisti organizam, štiti od upala i infekcija, a pomaže i kod alergija. Listovi koprive sadrže pet puta više kalcijuma nego spanać i šest puta više vitamina C.

Oni koji to znaju beru je u proleće, dok je mlada, i to u predelima van zagađenih gradova ili ih kupuju na pijacama.

Stimuliše varenje

Kopriva deluje kao diuretik - efikasno čisti organizam i uklanja štetne materije iz organizma. Zahvaljujući supstanci kreatinu, koju sportisti koriste da bi povećali izdržljivost, čaj od koprive stimuliše rad creva i pankreasa, a olakšava i varenje hrane posle obimnih i kaloričnih obroka.

Štiti od anemije

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube

Gvožđe u čaju od koprive pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdevanje kiseonikom i zaštitu od anemije. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni, kao i za obnavljanje istrošene hrskavice.

Leči upale

Istraživanja su pokazala da je kopriva delotvorna i kod prolećnih alergija. Ali pre nego što počnu da koriste koprivin sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima trebalo bi da se konsultuju s lekarom ili homeopatom. Zbog velike količine kalijuma deluje i diuretski, pa se koristi kod lečenja upala mokraćnih puteva i sprečava nastanak kamena u bubregu.

Zašto kopriva žari?

Ukoliko golim rukama hvatate koprivu, sigurno će vas ožariti, a razlog tome je što je ova biljka obložena iglicama.Upravo te žareće iglice služe da se biljka zaštiti od životinja, pa i čoveka, koji žele da je unište. Postoje verovanja da je ova biljka stvorena za čoveka, i to upravo zbog svojih pozitivnih efekata na celokupan organizam. Da nema tog žarećeg efekta, sigurno bi do sada bila iskorenjena. Raste gotovo svuda, od jeseni do proleća, kada se i bere. Preporuka je da to radite sa rukavicama.

Protiv peruti

Kopriva zauzima posebno mesto u ishrani i nezi.Od nje se prave ukusna jela, pite, salate i sokovi, ali i preparati za kosu.Ova biljka je zato veoma cenjena u kozmetičkoj industriji jer jača koren kose, pomaže u borbi protiv peruti i smanjuje lučenje masti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.