ZAŠTO JE AVOKADO SUPER HRANA? Ukoliko ga budete jeli, u organizam ćete uneti SLEDEĆE VITAMINE! (FOTO)
Avokado, Foto: AP

jako je zdrav

ZAŠTO JE AVOKADO SUPER HRANA? Ukoliko ga budete jeli, u organizam ćete uneti SLEDEĆE VITAMINE! (FOTO)

Avokado je veoma zdrav, bogat je hranljivim materijama i donosi organizmu brojne prednosti

Objavljeno:

Avokado je voće koje je dobro za srce, blagotvorno deluje na oči, veoma je hranljivo, pomaže u sprečavanju pojave raka, i ima brojne druge prednosti, zbog čega ga mnogi nazivaju “super-hrana”

Da li ste znali da avokado mnogi nazivaju „super-hranom“? Da, to je ono zelenkasto tropsko voće, koje viđamo u prodavnicama zajedno sa mangom, papajom, i koje nije nimalo jeftino. Međutim, avokado je veoma zdrav, bogat je hranljivim materijama i donosi organizmu brojne prednosti.

avokado
foto: Profimedia

Evo nekih od njih:

Avokado je dobar za srce:

Avokado pozitivno utiče na krvne sudove i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih oboljenja, a smanjuje i nivo holesterola u organizmu. Takođe, ima veoma nizak nivo šećera i ne sadrži natrijum. Visok nivo folata (folna kiselina) doprinosi smanjenju rizika od moždanog udara – a svakako pomaže bržem i boljem pamćenju.

Sendvič, Avokado
foto: Profimedia

Avokado blagotvorno deluje na oči:

Dok šargarepa, usled prisustva vitamina A, proizvodi rodopsin ili vidni pigment koji nam pomaže da vidimo u mraku, avokado takođe čini „čuda“ za naše oči. Ovo voće sadrži 81 mikrogram karotenoida luteina, sastojka koji je veoma važan za zdravlje očiju, jer štiti od makularne degeneracije oka i katarakte.

Ishrana:

Avokado obogaćuje ishranu, jer sadrži skoro 20 vitamina (uključujući visok nivo vitamina E), minerale i korisna biljna jedinjenja. Visok nivo karotenoida u ovom voću pomaže telu da apsorbuje više hranljivih materija.

Avokado
foto: Profimedia

Avokado pomaže u borbi protiv raka:

Avokado, poznat i kao aligatorova kruška, smanjuje rizik za pojavu raka prostate, grudi i oralnih kancera.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.