1 VOĆKA STABILIZUJE KRVNI PRITISAK I VISOK HOLESTEROL: Retko je jedete, a puna je VITAMINA
Voće, Foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

ubacite u ishranu

1 VOĆKA STABILIZUJE KRVNI PRITISAK I VISOK HOLESTEROL: Retko je jedete, a puna je VITAMINA

Prema nutricionistima, smokve mogu da pomognu kod nekoliko zdravstvenih problema

Objavljeno: 17:26h

Ovo voće oporavlja organizam, to je superhrana koja našem organizmu daje dodatnu energiju tokom zimskih meseci.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Suve smokve su bogate mineralima, vitaminima i antioksidantima. S druge strane, važno je znati da imaju znatno više kalorija od svežeg voća, zbog čega nisu dobre ako ste na dijeti. I svježe i suve smokve sadrže značajnu količinu vitamina iz grupe B, kao što su niacin, pantotenska kiselina i folna kiselina.

Ove supstance, kojih u smokvi ima u izobilju, učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti. Vitamini B-kompleksa su posebno važni za rad mozga, pogotovo za dobro raspoloženje.

Smokve
foto: Profimedia

Suve smokve su bogate mineralima, kao što su kalcijum, cink, kalijum, selen, željezo i bakar. Gvožđe i bakar su nam potrebni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti i pomaže u regulisanju rada srca i krvnog pritiska.

Prema nutricionistima, smokve mogu da pomognu kod nekoliko zdravstvenih problema:

1 / 4 Foto: Profimedia

Sprečavaju zatvor

Kako tvrde nutricionisti, u tri ploda smokve nalazi se oko 5 grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana pomaže zdravoj funkciji creva i omogućava redovno varenje i bolji metabolizam.

Suve smokve pomažu u borbi protiv visokog holesterola

Smokve sadrže pektin, prirodna vlakna koja se lako apsorbuju i prolaze kroz digestivni trakt, ukljanjajući tako višak holesterola koji prenosi u ekskretorni sistem, da bi se eliminisao iz organizma.

Pomažu u snižavanju krvnog pritiska

Smokve sadrže visok nivo kalijuma, a nizak nivo natrijuma i zato su savršen borac protiv visokog krvnog pritiska. Spadaju u relaksirajuću hranu, pa blagotvorno deluju na nervni sistem, pomažući nam da se smirimo na prirodan način. Pored ovih zdravstvenih tegoba, smokve su korisne i za jačanje kostiju, zarastanje rana i opekotina, kontrolu dijabetesa, te uklanjanje plikova.

Suve smokve su odlična, zdrava užina koja će vas zasititi i dati vam dodatnu energiju.

(Espreso / zenasamja.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.