EVO ZAŠTO JE OPASNO JESTI CVEKLU!
Cvekla, Foto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты

oprez!

EVO ZAŠTO JE OPASNO JESTI CVEKLU!

Alergijske reakcije na konzumaciju cvekle izražene su osipima, urtikarijom, svrabom, čak i hladnim žmarcima i groznicom

Objavljeno:

Cvekla, pored toga što je ukusna je izuzetno korisna. Biljka se još od Srednjeg veka koristi kao lek i primenu nalazi u lečenju brojnih bolesti.

Ali nažalost i to nosi neke neprijatne neželjene efekte na naše zdravlje.

Preterana konzumacija cvekle može učiniti da urin postane roze boje. A prema proučavanju u Velikoj Britaniji, ovaj efekat se češće sreće kod individua sa deficitom gvožđa. Crvena cvekla je bogata oksalatom koji može da izazove pojavu kamena u bubrezima. Iako retko, konzumacija cvekle može da izazove alergiju.

Alergijske reakcije na konzumaciju cvekle izražene su osipima, urtikarijom, svrabom, čak i hladnim žmarcima i groznicom. Ako je nivo vašeg krvnog pritiska nizak ili se koleba, tada ne treba da jedete cveklu, s obzirom da može izazvate nagli pad krvnog pritiska, nije dobro rizikovati.

Cvekla
foto: Profimedia

Cvekla je bogata nitratima i prema nekim istraživanjima, može dovesti do smanjivanja krvnog pritiska i kod zdravih pojedinaca. Ako već imate gastrointestinalne probleme, konzumacija cvekle može samo da pogorša problem. To takođe može izazvati naduvenost, nadimanje i grčeve.

Ovo povrće može izazvati zatvor ili dijareju. Obrok sa cveklom može izazati bolove praćene gasovima - bol koji se pojavljuje formiranjem gasova u želucu zbog vlakana koja se nalaze u cvekli. Ako imate problema sa šećerom u krvi, i u kakvom slučaju se ne preporučuje da se približavate ovom povrću.

1 / 10 Foto: Printscreen

Cvekla je bogata gvožđe, magnezuijumom, bakrom i fosforom - i to je dobar deo. Ali loša vest je da su to sve metali i da prekomerna njihova konzumacija može da dovede do njhovog nagomilavanja u jetri. To može dovesti do oštećenja jetre i pankreasa.

Cvekla je zdava. Jedno od najzdravijeg povrća. Ali ukoliko imate neke zdrvstvene probleme, do sada nabrojane, prestanite da je konzumirate.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.