DOKTORKA STOJŠIĆ OTKRILA KAKO DA OJAČATE IMUNITET KOD DECE: Ovo niste do sad čuli
Ilustracija, Foto: Profimedia

dejstvo probiotika

DOKTORKA STOJŠIĆ OTKRILA KAKO DA OJAČATE IMUNITET KOD DECE: Ovo niste do sad čuli

Međutim, imunitet je mnogo više i predstavlja sposobnost našeg organizma da se odbrani od svih drugih bolesti, ne samo infekcije, a naročito alergija i tumora, ali i za razlikovanje sopstvenih i stranih ćelija, što je naročito važno kod transplantacije tkiva i organa.

Objavljeno: 19:41h

Najčešće pod imunitetom podrazumevamo odbranu od infekcije, virusne, bakterijske ili nekim drugim mikrorganizmom prouzrokovane bolesti.

Međutim, imunitet je mnogo više i predstavlja sposobnost našeg organizma da se odbrani od svih drugih bolesti, ne samo infekcije, a naročito alergija i tumora, ali i za razlikovanje sopstvenih i stranih ćelija, što je naročito važno kod transplantacije tkiva i organa. O značaju imunog sistema razgovaramo sa ass. dr sc. med. Mirjanom Stojšić, pedijatrom-gastroenterohepatologom.

Kako funkcioniše naš imunitet ?

Imuni sistem čoveka čine 2 funkcionalna dela, humoralni i celularni imunitet. Humoralni imunitet zasnovan je funkciji nekih supstanci u telesnim tečnostima. Pre svega su to određeni proteini koji se zovu antitela (nazivaju se imunoglobulini) i produkt su ćelija koje se zovu plazma ćelije (vrsta belih krvnih zrnaca, limfocita), a važni su prvenstveno u odbrani od bakterijske infekcije i alergije. Antitela se luče u cirkulaciju i sekrete sluzokoža, a neutrališu mikroorganizme i njihove toksine. Celularni (ćelijski) imunitet zasnovan je na delovanju ćelija, najvećim delom limfocita i obezbeđuje odbranu od tumora i mikroorganizama (prvenstveno gljivica i virusa), i učestvuje u odbacivanju stranih materija, na primer transplantata.

Gde se nalazi imunološki organ ?

Sat, dete, deca, deca i sat, dete i sat
foto: Profimedia

Ne postoji jedan organ ili organski sistem koji ima pretežno ulogu u odbrani organizma. Ćelije i materije sa imunološkim funkcijama se mogu naći u svim organima i tkivima, ali ih je daleko najviše u gastrointestinalnom traktu. To omogućava našem organizmu da u slučaju napada na njega, bez obzira na mesto napada, odnosno organ koji je povređen, reaguje pokretanjem imunog odgovara. Zavisno od toga da li organizam napada virus ili bakterija, pokreće se pretežno humoralni ili celularni imuni odgovor. A ukoliko je odbrambeni odgovor dovoljno snažan prerašće agresora i neće dozvoliti obolevanje organizma.

Kako poboljšati imunitet ?

U činjenici da se u gastrointestinalnom traktu nalazi preko 70% svih imunih ćelija, nalazi se i odgovor na pitanje kako poboljšati imunitet. Najprirodniji način za ovo su zdrava ishrana i probiotici.

Zdrava ishrana podrazumeva konzumiranje raznovrsnih namirnica biljnog i životinjskog porekla, proizvedenih po principima organskog uzgoja. Pri tome je važan način pripreme obroka. Favorizuje se konzumiranje sirovih ili kuvanih namirnica, a izbegavaju se prženje i fabrička obrada (konzerviranje, gotova jela, suhomesnati proizvodi i slično). Zdrava hrana sadrži hranljive materije koje mogu imati direktan uticaj na rad imunog sistema. Recimo vitamini i mineralne materije (poput vitamina A, C, D, E i B-kompleksa, cinka, selena i bakra), beta-glukani, omega 3 masne kiseline i antioksidansi iz hrane, neposrednim ili posrednim reakcijama deluju na stvaranje imunih ćelija (makrofaga, neutrofila i limfocita). Ali bez obzira koliko se hranili zdravo, na ovaj način samo održavamo postojeći imuni sistem i organizam zdravim. Nažalost to nekada nije dovoljno. A naročito u uslovima stalne izloženosti infekcijama, stresu, nepogodnim vremenskim uslovima, kao i ukoliko postoji nedovoljno sna, nedostatak ili prekomerna fizička aktivnost.

Pravi način za jačanje imuniteta, odnosno podizanje na viši nivo (engleski boost), je korišćenje probiotika. Mada se upotreba probiotika pretežno vezuje za prevenciju i lečenje akutnih proliva, usled upotrebe antibiotika ili infekcije, njihovo terapijsko delovanje je mnogo šire. Konzumiranjem tačno određenih sojeva probiotskih mikroorganizama (čija efikasnost je potvrđena kliničkim studijama), datim u određenoj količini (dozi) i na pravilan način (najbolje uz obroke koji sadrže hranu bogatu vlaknima koji su odlični prebiotici i omogućavaju dugotrajno preživljavanje ovih mikroorganizama u našim crevima) na prirodan način ćemo poboljšati imunitet.

Na šta da obratimo pažnju prilikom izbora probiotika ?

Probiotik
foto: Profimedia

Osim adekvatnog izbora probiotskog soja, voditi računa da svaki soj bude zastupljen u odgovarajućoj dozi, odnosno broju kolonija. Probiotski preparat bi trebalo da sadrži najmanje 5 milijardi kolonija. Pri tome izaberite preparate koji po svojoj tehnologiji proizvodnje i pakovanja obezbeđuju ovu poželjnu dozu probiotika, bez obzira na uslove čuvanja, sve vreme do isteka trajanja proizvoda.

Preparati probiotika osim samih probiotskih sojeva mogu da sadrže i određene dodatke (mikroelemente, vitamine i slično), koji takođe poboljšavaju imunitet. Od mikroelemenata za poboljšanje imuniteta se najčeće koristi cink. On poboljšava oba tipa imunog odgovora (humoralni i celularni), podstiče bržu eliminaciju patogena i jača crevnu barijeru, jer podstiče sazrevanje ćelija creva i osnažuje veze između ćelija, sprečavajući prodor patogenih mikroorganizama u krv.

Probiotici poboljšavaju oba tipa imunog odgovora i humoralni i celularni, a njihovom primenom jačamo prirodnu otpornost ne samo prema infekcijama, nego i prema drugim obolenjima, tako možemo prevenirati razvoj alergija, autoimunih bolesti i tumora. Preciznim izborom soja, adekvatnom dozom i načinom konzumiranja uz zdrav način života i ishranu, možemo obezbediti najbolji prirodni imunitet.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.