NEDOSTATAK OVOG VITAMINA DOVODI DO UŽASNIH PROMENA NA TELU: Evo i kojih
Ruke, Foto: Profimedia

trnjenje ruku

NEDOSTATAK OVOG VITAMINA DOVODI DO UŽASNIH PROMENA NA TELU: Evo i kojih

Ako imate ovakve simptome, obogatite ishranu i sprečite eventualne zdravstvene komplikacije.

Objavljeno: 19:44h

Mnogi od nas olako zanemaruju znakove koje nam šalje organizam. Grčevi u nogama, pojačano opadanje kose ili trnjenje ruku neki su od signala da nemamo dovoljno vitamina i minerala.

Ako imate ovakve simptome, obogatite ishranu i sprečite eventualne zdravstvene komplikacije.

Ranice u uglovima usana - nedostaju vam gvožđe, cink i vitamini B grupe. Problem možete da rešite ako ishranu obogatite mesom, paradajzom, blitvom, kikirikijem i mahunarkama. Apsorpcija gvožđa je bolja ako uzimate dovoljno vitamina C, pa pomenute namirnice kombinujte sa brokolijem, paprikom, keljom i karfiolom.

Trnjenje i ukočenost ruku, stopala - nedostaju vam vitamini B9, B6 i B12. Moguće je da ove simptome prati i anksioznost, depresija, anemija i hronični umor. Ukoliko to prepoznajete kod sebe, jedite spanać, cveklu, mahunarke, jaja, morske plodove i meso živine.

Crveni osip i opadanje kose - biotin (B7) poznat je kao "vitamin kose". Iako telo može da čuva rezerve vitamina rastvorljivih u mastima, poput A, D, E i K, ipak ne može da čuva rezerve većine vitamina iz B grupe, koji su rastvorljivi u vodi. Stručnjaci kažu da bi ishranu trebalo da obogatite jajima, pečurkama, karfiolom, orašastim i bobičastim plodovima, kao i bananama.

Crvene ili bele bubuljice na koži - nedostaju vam masne kiseline i vitamini A i D. Ovaj problem možete da rešite i ako jedete orašaste plodove, poput oraha i badema, kao i lanene i heljdine semenke. Za vitamin A "navalite" na zeleno lisnato povrće, a za vitamin D biće dovoljno da prošetate po sunčanom danu.

Grčevi u mišićima - potrebni su vam magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako naporno radite, gubite više minerala i vitamina, pa je potrebno da obratite pažnju na ishranu. Jedite više mesa, banana, badema, lešnika i tamnozelenog lisnatog povrća.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.