OVE 3 NAMIRNICE SU KATASTROFA ZA SRCE! A Srbi ih jedu jer misle da su ZDRAVE
Ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZ

OVE 3 NAMIRNICE SU KATASTROFA ZA SRCE! A Srbi ih jedu jer misle da su ZDRAVE

U ovim namirnicama se nalaze opasne sumporne aminokiseline

Objavljeno: 14:22h

Kada govorimo o namirnicama koje su loše po zdravlje, verovatno vam prvo na pamet padnu razne slane grickalice ili hrana pržena u dubokom ulju.

Međutim, priča je mnogo komplikovanija i naučnici tvrde da su tri namirnice koje konzumiramo skoro svaki dan prava katastrofa za srce.

Naime, istraživanje sa Univerziteta u Pensilvaniji utvrdilo je da govedina, piletina i mlečni proizvodi mogu da negativno utiču na zdravlje, do te mere da ih istraživači smatraju namirnicama koje skraćuju život!

Ovo posebno zabrinjava jer su vrlo često na tanjiru svakog od nas – goveđe meso spada među najkvalitetnija, piletinu jedu svi koji su na dijeti jer nema mnogo masti, a o dobrim efektima mlečnih proizvoda kao što je jogurt pisane su čitave studije.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/World Adventurer

Ali sve tri namirnice, iako su različite ukusom i teksturom, pa delimično i nutritivnim sastavom, sadrže jedan sastojak koji može biti opasan. U pitanju su sumporne aminokiseline, koje dugoročno povećavaju rizik od bolesti srca.

U istraživanju su analizirani podaci 120.700 učesnika iz dve prethodno sprovedene studije. Utvrđeno je da su oni koji su unosili više ovih aminokiselina imali 12 odsto viši rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti, i čak 28 odsto viši rizik od prerane smrti ako su ih konzumirali tokom višpedecenijskog perioda. Bukvalno su im skraćivale život!

Namirnice nisu bile fokus ove studije, već samo aminokiseline, ali je onda utvrđeno da je većina učesnika jela upravo te tri namirnice – goveđe i pileće meso, kao i mlečne proizvode.

– Aminokiseline iz životinjskih proteina kao što su meso i mlečni proizvodi dovode se u vezu sa lošijim zdravljem – objašnjava nutricionista Lisa Jang.

– Studija pokazuje da ishrana koja pogoduje srcu mora da uključuje više proteina biljnog porekla, umesto mesa i sireva. Nije neophodno potpuno eliminisati ove tri namirnice, ali je potrebno uvesti balans i jesti ih ređe, a umesto njih proteine unositi iz hrane biljnog porekla kao što su mahunarke i orašasti plodovi – zaključila je Jang.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.