SRBI, PAZITE SE! OVE VITAMINE NI SLUČAJNO NE UZIMAJTE ZAJEDNO
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

SRBI, PAZITE SE! OVE VITAMINE NI SLUČAJNO NE UZIMAJTE ZAJEDNO

Nisu kompatibilni, odnosno ne preporučuje se da se uzimaju istovremeno, jer neutrališu dejstvo jedan drugo

Objavljeno: 15:15h

Vitamin C sa vitaminom B12

Vitamin C je važan antioksidans za imuni sistem. Vitamin B12 pomaže u održavanju nervnog sistema i formiranju crvenih krvnih zrnaca. Studije pokazuju da uzimanje ova dva suplementa istovremeno može da smanji apsorpciju vitamina B12. Zato se preporučuje uzimanje ovih suplemenata u razmaku od najmanje dva sata.

Vitamin A sa namirnicama bogatim vitaminom A

Pošto je vitamin A rastvorljiv u mastima, njegov višak se akumulira u telu. Dakle, nije neophodno da ga uzimate svaki dan. Previše vitamina A može da dovede do krhkih kostiju i čestih preloma. Takođe, kod trudnica može da bude štetan za bebu. Ako ste trudni ili uzimate suplement vitamina A, najbolje je da izbegavate džigericu ili paštetu od nje. Ove namirnice su toliko bogate vitaminom A da čak i ako ne uzimate suplemente ovog nutrijenta, trebalo bi da ih jedete samo jednom nedeljno.

Folna kiselina (vitamin B9) sa vitaminom B12

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Iako su oba ova vitamina B važna, uzimanje previše folne kiseline zapravo može da prikrije simptome nedostatka vitamina B12.

Vitamin E sa vitaminom K

Uzimanje vitamina E može da dovede do pojačanog krvarenja. Vitamin K podstiče zgrušavanje krvi. Istovremeni unos vitamina E može da neutrališe efekat vitamina K.

Višak vitamina rastvorljivih u vodi kao što su C i B-kompleks, može da se izluči, ali vitamini rastvorljivi u mastima - D, E, K i A, akumuliraju se u telu, tako da ako se uzimaju u prevelikoj količini, to može da bude opasno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.