OVA BOLEST POGAĐA SVE IZNAD 65 GODINA! Veruje se da SIMPTOMI LOME SVE U TELU
Ilustracija, Foto: Profimedia

PAZITE SE

OVA BOLEST POGAĐA SVE IZNAD 65 GODINA! Veruje se da SIMPTOMI LOME SVE U TELU

Kod teških oblika prelomi se dešavaju prilikom kašlja kad može pući rebro

Objavljeno: 16:45h

Osteoporoza je metabolička bolest kod koje dolazi do demineralizacije kostiju, odnosno smanjenja koštane mase zbog gubitka kalcijuma. Kao posledica toga smanjuje se koštana čvrstina i elastičnost, što povećava mogućnost preloma, piše Master Physical.

Najčešća mesta preloma su glava butne kosti, karlica i kičmeni pršljenovi. U zavisnosti od stepena osteoporoze prelomi ne moraju da se dešavaju samo prilikom pada, već se mogu javiti takozvani stres prelomi jer su kosti krte i ne mogu podneti težinu tela.

Kosti su živi organ, razgrađuju se i izgrađuju. Da bi ostale čvrste i elastične, veoma je važna ravnoteža između mineralizacije i razgradnje. Ukoliko se ta ravnoteža poremeti i prevagne proces razgradnje, dolazi do problema u organizmu i do nastanka osteoporoze koja se uglavnom javlja posle 65. godine.

Najčešće su pogođene žene u periodu postmenopauze zbog smanjenog lučenja ženskog polnog hormona estrogena koji, kako smo prethodno naveli, utiče na mineralizaciju kosti. Jedan od uzroka nastanka osteoporoze je i nedovoljan unos ili nemogućnost iskorišćavanja kalcijuma iz hrane, nedostatak vitamina D (smanjeni boravak na suncu), način života, pušenje, konzumacija alkohola, smanjena fizička aktivnost, određene bolesti (dijabetes, problem štitaste žlezde, hronični problemi sa crevima, reumatoidni artritis), dugotrajno uzimanje određenih lekova.

Kosti
foto: Profimedia

Simptomi su neprimetni često sve do pojave prvog preloma. Dijagnostikovanje je jednostavno, brzo i precizno. Podrazumeva merenje koštane gustine na specijalnom aparatu. Ono se vrši na kičmenom stubu i kuku kao najpouzdanijim mestima za procenu čvrstine kostiju. U zavisnosti od procene lekara, potrebno je uraditi rendgensko snimanje, laboratorijske analize koncentracije kalcijuma u krvi i urinu i specifičnih markera koji su pokazatelji metaboličke aktivnosti koštanog tkiva.

Postoji široka paleta lekova za lečenje osteoporoze. Međutim, pored lekova potrebno je pridržavati se svega onoga što smo naveli u prevenciji. Preporuka je uključivanje pacijenta u fizikalni tretman u kombinaciji sa kineziterapijom kojom će se pored povećanja mišićne snage poboljšati koordinacija, balans, ravnoteža, čime bi se predupredili padovi i prelomi koji su česti kod starije populacije. Cilj lečenja osteoporoze su: prevencija preloma, održavanje i povećanje koštane mase, sprečavanje deformiteta kostiju, otklanjanje ili smanjenje bola, unapređenje i očuvanje funkcionalne sposobnosti.

Kosti
foto: Profimedia

1. Povećajte unos kalcijuma 1.000-1.500 mg (mlečni proizvodi, zeleno povrće, semenke, orašasto voće, riba).

2. Unosite više vitamina (dve do tri kapi uljanog rastvora koji se kupuje u apoteci).

3. Bavite se fizičkom aktivnošću (tako kosti izlažete većem mehaničkom opterećenju i silama koje su veoma važne za aktiviranje i nastanak koštanih ćelija koje utiču na izgradnju i čvrstinu kostiju).

4. Prestanite da pušite i da pijete alkohol i kafu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.