OBAVEZNO VODITE RAČUNA KADA KUPUJETE SALATU U KESI: Pre samog BIRANJA ovo MORATE DA URADITE
Zelena salata, Foto: Zorana Jevtić

poslušajte

OBAVEZNO VODITE RAČUNA KADA KUPUJETE SALATU U KESI: Pre samog BIRANJA ovo MORATE DA URADITE

Naravno, sve to varira i u zavisnosti od vrste salate, uslova skladištenja i brzini konzumiranja

Objavljeno:

Posebno u zimskom periodu u supermarketima volimo da kupujemo salatu u kesi, opranu, iseckanu i spremnu za jelo. U ponudi su razne mešavine (zelena salata, rukola, bebi spanać...), ali - da li su jednako zdrave kao salata koju bismo kupili na pijaci?

1 / 3 Foto: Printskrin/RTS

Nutricionistkinja Karolin Vilijams se pozabavila tim pitanjem i za Cooking Light pretresla najnovija istraživanja.

Imaju li salate u kesama manje hranjivih sastojaka? Svi proizvodi polako gube hranjive sastojke nakon branja. Zelena salata ubrana u isto vreme imaće manje hranjivih sastojaka ako je u kesi, jer njena priprema i pakovanje pre slanja u supermarket duže traju. S druge strane, mnogi prodavci vas uveravaju da njihova hrana dolazi od polja do stola u 24 sata.

Međutim, dok salate u kesama na startu imaju više gubitaka hranjivih sastojaka zbog pranja i seckanja, istraživanja sugerišu da to mogu da nadoknade zahvaljujući pakovanju usled kojeg su manje vremena izložene kiseoniku. Većina proizvođača upravo pakovanjem uspeva da održi boju listova i produži rok trajanja, a dodatna prednost je što niži nivoi kiseonika mogu da uspore brzinu gubitka vitamina C i folata.

Naravno, sve to varira i u zavisnosti od vrste salate, uslova skladištenja i brzini konzumiranja.

Rukola
foto: Profimedia

Jesu li gotove salate sigurne za jelo? Nedavne epidemije zarazom ešerihijom koli u SAD-u značile su na hiljade povučenih kesa rimske salate, što je dovelo u pitanje sigurnost salata u kesama. Rizik od kontaminacije raste što se više hranom rukuje, a salata se može kontaminirati i ako dođe u dodir s nekim drugim vrstama salata.

Kada se pravilno uzgaja, bere i skladišti, rizik da se zarazite bakterijama konzumacijom salate prilično je nizak. Takođe, važno je znati da su bakterije prisutne na svim salatama i zelenom povrću, i celim glavicama i onim iseckanim, prenosi Index.hr.

Kako pravilno konzumirati salate u kesi? Nema sumnje da su salate u kesama odigrale značajnu ulogu jer je potrošačima postalo jednostavnije da nabave povrće i pripreme ga. Mnogi stručnjaci za bezbednost hrane povećanje unosa povrća smatraju važnijim za zdravlje od potencijalnih rizika od salata u vrećicama.

Ipak, postoji nekoliko stvari koje potrošači mogu da učine kako bi dobili maksimum od salata u kesama i smanjili rizike. Prvo, zelenu salatu i zelje treba čuvati na temperaturi od 1 do 4 stepena. Uvek treba proveriti rok trajanja i kupiti što svežiju salatu. Na kraju, treba je konzumirati što pre, a baciti ako je izvan roka upotrebe ili lišće izgleda uvelo.

(Espreso / Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.