OSOBE SA VISOKIM KRVNIM PRITISKOM MORAJU DA PAZE NA 1 STVAR: Može biti OPASNIJE NEGO IKAD
Ilustracija, Foto: Profimedia

šok

OSOBE SA VISOKIM KRVNIM PRITISKOM MORAJU DA PAZE NA 1 STVAR: Može biti OPASNIJE NEGO IKAD

Kardiovaskularne bolesti su jedan od najčešćih uzročnika smrti u svetu.

Objavljeno: 14:14h

Svaka deseta osoba u Srbiji boluje od visokog krvnog pritiska. Veći deo ove grupacije čine muškarci, ali se iz godine u godinu beleži i sve veći broj žena sa ovim oboljenjem. Najviše zabrinjava i podatak da se spušta starosna granica, pa je tako i sve učestalija slika da žena u ranim četrdesetim završi na terapiji zbog kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko već u ranim četrdesetim godinama imate probleme sa visokim pritiskom automatski se povećava rizik od razvoja bolesti srca i prerane smrtnosti – objavljeno je u rezultatima najnovijeg istraživanja, nedavno objavljenim u "New York Timesu". Iako su i ranije studije potvrđivale da se i žene nalaze u rizičnoj grupi, najnoviji podaci naglašavaju kako je hipertenzija „gora za ženska nego za muška srca“.

Trenutne smernice Američkog udruženja za srce navode da se, kod inače zdravih ljudi sa visokim krvnim pritiskom do 130/80 mm Hg, situacija može držati pod kontrolom, najpre promenom nezdravih životnih navika.

Antihipertenzitivni lekovi se preporučuju za više vrednosti pritiska, od 130/80 do 139/89 mm Hg, ali samo za osobe sa pridruženim drugim faktorima rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Krvni pritisak
foto: Profimedia

Kod vrednosti od 140/90 mm Hg ili više, lekovi se primenjuju u svakom slučaju. Međutim, iako bi trebalo, ove smernice ne prave razliku između žena i muškaraca. Pitanje je, navode stručnjaci, da li bi zdravu ženu sa očitanim vrednostima krvnog pritiska od 130/80 mm Hg trebalo lečiti antihipertenzivnim lekovima?

Usaglašenog odgovora na to pitanje još nema, uz zaključak da je za to potrebno više ciljanih istraživanja o srčanim bolestima kod žena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.