OVA NAMIRNICA JE PUNA VITAMINA D: Bake to NAJBOLJE ZNAJU, odmah je UBACITE U ISHRANU, TREBAĆE VAM!
Mast, Foto: Printscreen

savet

OVA NAMIRNICA JE PUNA VITAMINA D: Bake to NAJBOLJE ZNAJU, odmah je UBACITE U ISHRANU, TREBAĆE VAM!

Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola

Objavljeno:

Verujemo da je većini vas kriška hleba namazana svinjskom mašću i posuta šećerom ili alevom papirkom jedna od dragih uspomena na detinjstvo provedeno uz bake i deke.

Svinjska mast je nekada bila nezamenljiva u kuvanju naših mama, baka i brabaka, ali nam se čini da je sa novijim dobom njena upotreba pala na minimum... A ne bi trebalo!

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Kuvanje sa upotrebom svinjske masti je daleko zdravija opcija od korišćenja rafinisanih biljnih ulja. Mast je nekada bila tajni sastojak za mekane pite, slasne kolače i savršene soseve, a danas kao da smo je proterali iz kuhinja.

U današnjem postu otkrivamo vam razloge zbog koji treba da vratite svinjsku mast u svoju kulinarsku rutinu.

1. Spada u ,,stabilne'' masti - Svinjska mast spada u zasićene masne kiseline koje imaju čvrstu jednovalentnu strukturu, što konkretno znači da poseduje stabilnu temperaturu i teže oksidira pri zagrevanju! A svi znamo da se oksidacijom masnoća oslobađaju slobodni radikali koji oštećuju ćelije i škode našem organizmu. Pripremanjem jela na masti štitite svoj organizam od slobodnih radikala i smanjujete njihov negativan učinak. Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, njena struktura ostaje nepromenjena prilikom zagrevanja iznad 250oC, što znači da namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera ili ulja, povećavaju prženjem.

2. Svinjska mast štiti srce - Verujemo da većina vas kada pomisli na svinjsku mast u glavi ima ideju o holesterolu, zečepljenju vena i arterija i konačno problemima sa srcem. Istina je zapravo daleko drugačija! Da bi organizam normalno funkcionisao neophodno je da svakodnevno unosimo zdrave masnoće putem ishrane. Tzv. ,,dobri holesterol'' je ključan za pravilno funkcionisanje srca i krvnog sistema, a masti koje obiluju dobrim holesterolom su upravo one zasićene, a među njima i svinjska mast! Dokaz za to je očigledan - naši preci su svoju ishranu bazirali upravo na ovim masnoćama, a stopa srčanih oboljenja je bila niska!

Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.

Svinjska mast, dakle, spada u zdrave masnoće neophodne našem organizmu!

3. Bogata vitaminom D - Svinjska mast pada u jednu od 2 namirnice koje imaju najveći procenat vitamina D! Čak 1000 nutricionističkih jedinica vitamina D sadrži jedna kašika svinjske masti. Vitaminu D su neophodne zasićene masti kako bi ga organizam uspešno apsorbovao, pa svinjska mast predstavlja njegov najbolji izvor. Ipak, ovde govorimo isključivo o masti dobijenoj od svinja uzgajanih na ispaši i u prirodnim uslovima, nikako od onih uzgajanih u veštačkim uslovima i hranjenih koncentratima. Svinjama je potrebno sunce kako bi se u njihovom telu sintetisao vitamin D. Zato, trudite se da mast kupujete od proverenih prodavaca - najbolje seljaka koji samostalno uzgajaju st.oku

4. Idealna za pripremu hrane - Prženu hranu treba da svedete na minimum, ali ako se odlučite za ovakvu pripremu jela obavezno koristite svinjsku mast. Prva razlog za to smo naveli pod tačkom 1 ove liste.

Drugi razlog za upotrebu svinjske masti u kulinarstvu jeste njen NEUTRALAN ukus. Kokosovo ulje takođe spada u zdrave masnoće, ali hrani zna da da ukus i miris kokosa. Svinjska mast hranu ostavlja nepromenjenog ukusa, tokom prženja mesu daje divnu zlanu boju, a povrće zadržava svoju aromu. Možete je koristiti i za pripremu jela u rerni! Odlična je za pripremu kolača, pita i peciva jer testu daje mekoću, a ne utiče na ukus.

Osim ovih tu je i jako povoljna cena svinjske masti. Za razliku od kokosovog ulja za čiju kupovinu treba da odvojite 500 do 800 din za teglu od 1kg, svinjsku mast možete naći na lokalnim pijacama, u supermarketima, u prodavnicama zdrave hrane i to po više nego povoljnim cenama (manje od 500din za 3 kg).

(Espreso / Mogu ja to sama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.