ZAŠTO NIJE DOBRO DA ČEKATE SA MAZANJEM RUKU? Lekar nikad jasniji, EVO ŠTA RIZIKUJETE
Foto: Profimedia

OTKRIVA LEKAR

ZAŠTO NIJE DOBRO DA ČEKATE SA MAZANJEM RUKU? Lekar nikad jasniji, EVO ŠTA RIZIKUJETE

Ako želite iskoristiti puni potencijal kreme za ruke, bitno ju je namazati u roku dve minute od pranja ruku. To je zato što vlaga nakon toga ispari s kože

Objavljeno:

Ako imate suvu kožu ruku, vrlo lako može doći do narušavanja barijere lipida koji štite kožu te do njenog pucanja te svrbeža i stvaranja ranica. Srećom, postoji jednostavno rešenje - kod pranja koristite ježni hidratantni sapun, a nakon toga namažite ruke kvalitetnom kremom za ruke koja će doprineti tome da očuvate zdravlje kože na rukama, donosi portal Mind Body Green.

No, imajte na umu da nije svejedno kad ćete ih namazati.

Naime, dermatolozi kažu kako je dobro naneti kremu za ruke što je moguće pre nakon što ste ih oprali, no dermatolog Whitney Bowe, kaže kako to može biti u roku od dve minute nakon pranja. U bilo kom trenutku u tom roku, krema će povratiti koži vlažnost, bitno je samo ne odgađati duže od toga.

- Ako čekate predugo, propustićete taj kratki period prilike da utrljate hranjive sastojke u kožu pre nego sva voda ispari s ruku - kaže. Kad ta voda ispari (koncept poznat kao transepidermalni gubitak vode), to će vašu kožu ostaviti još više suvom nego što je bila, posebno ako ruke operete jako vrućom vodom, koja brže isparava.

Ruke, Šake, Dlanovi
foto: Profimedia

Ukratko, držite hidratantnu kremu negde uz sebe, kako bi vam bila pri ruci nakon svakog pranja ili dezinfekcije ruku - savjetuje dermatolog Bowe. To, naravno, ne znači da kremu za ruke smete koristiti samo kad su vam ruke vlažne. Ako živite u suvom okruženju, ili ako su vam ruke grube i isušene, svakako je dobro namazati ruke i u međuvremenu.

Kad je reč o izboru kreme, preporučuju se formule s hranjivim uljima i maslacima bogatim masnim kiselinama.

- Koristite hidratantnu kremu za ruke s pravim, tradicionalnim mastima. Ove hidratantne kreme mogu podstaći razvoj dobrih bakterija - kaže porodični lekar Cate Shanahan. Dodaje kako nećemo pogrešiti s kremom koja sadrži ulje od semenki moringe, zobeno ulje i shea puter.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.