VEČITO PITANJE - TREBA LI PRATI TEK KUPLJENE STVARI U MAŠINI ILI NE? Sad i to ZNAMO, a odgovor će vas IZNENADITI!
Razotkrivamo, Foto: Profimedia

zlatan savet

VEČITO PITANJE - TREBA LI PRATI TEK KUPLJENE STVARI U MAŠINI ILI NE? Sad i to ZNAMO, a odgovor će vas IZNENADITI!

Stručnjak za tekstil kaže da pranje nove odeće nikako nije nužno, ali upozorava kako tekstilni proizvodi mogu da sadrže i neke zalutale hemikalije iz procesa proizvodnje

Objavljeno:

Često se u čišćenju i vođenju domaćinstva vodimo savetima naših mama i baka, ali ponekad se mišljenje stručnjaka razlikuje od onog što su nas učili i na šta smo navikli.

Nije retkost tako ni da naiđemo na oprečna mišljenja vezana za negu tekstila, a za sve koji su u nedoumici da li treba novu odeću i posteljinu prati pre upotrebe, odgovor ima vođa odeljenja za dizajn tekstila s Tehničkog instituta u Bostonu, Nomi Dale Kleinman.

Ona je za Real Simple rekla kako pranje nove odeće nikako nije nužno, ali ipak upozorava da tekstilni proizvodi mogu ponekad da sadrže i neke zalutale hemikalije iz procesa proizvodnje, a često i ostatke skroba koji se koristi da roba ostane sveža tokom pakovanja i transporta prema trgovinama.

- Mnogo je koraka kroz koje tkanina prolazi pre nego što dođe do nas, a čak i prirodna vlakna mogu da budu izložena potencijalnim iritantima, raznim mazivima i smolama - objasnila je.

Isto tako, kaže Kleinman, ponekad tkanine zahtevaju i dodatno ribanje sa sapunima ili sa natrijum hidroksidom, da se za njih boja bolje primi.

Prema Kleinman, većina neće osetiti nikakve negativne reakcije ako ne opere odeću pre prve upotrebe, ali ako imate osetljivu kožu ostatak bilo koje hemikalije može uzrokovati svrab ili iritaciju.

- Najčešće se preporučuje pranje novih farmerki, jer se događa da im boja iscuri na bluzu ili tekstilni nameštaj - rekla je Kleinman.

Savetuje i da se uvek provere etikete sa oznakama za negu, a ako želite da nekom komadu odeće produžite trajanje i sprečite njegovo sakupljanje, predlaže pranje u hladnoj vodi i sušenje na vazduhu.

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.