OD HALJINE DO PODA PA SVE DO... Ovako su se ideali LEPOTE menjali od 1920. godine pa do danas (FOTO)
Svakih 10 godina, sve je bilo drugačije, Foto: Profimedia

PUTOVANJE KROZ VREME

OD HALJINE DO PODA PA SVE DO... Ovako su se ideali LEPOTE menjali od 1920. godine pa do danas (FOTO)

Ostaje nam samo da se zapitamo šta li nas to čeka u budućnosti

Objavljeno:

Ideali lepote menjaju se iz godine u godinu, a najčešće ih nameću mediji i javne osobe.

Kako piše portal Ranker, u poslednjem veku, lepota je zaista prošla kroz sve moguće oblike. Dok jedna decenija nameće mršave devojke i modni 'košmar', već nekoliko godina kasnije su cenjenije obline i stilski minimalizam.

Evo kako su se ideali lepote i modni trendovi menjali od 1920. godina do danas:

1910-e

Kod ženske figure je bilo poželjno da se istakne tanak struk i malo širi bokovi. Nosili su se korseti i haljine stegnute u struku koje dosežu do stopala. Takođe, raskošan i upečatljiv šešir je bio neizostavan modni dodatak.

1920-e

Lude dvadesete donose ravne linije u krojevima haljina koje se skraćuju do kolena. Haljine se ukrašavaju mnogobrojnim dodacima poput bisera i perlica, nosi se upečatljiv nakit ceni sitnija ženska figura. Frizure bivaju poput kaciga, a šešire zamenjuju oglavlja.

1930-e

Tridesetih godina moda postaje glamuroznija, a ceni se žensko telo vretenastije i sitnije građe bez preteranog isticanja oblina.

1940-e

U ovom periodu se u ženskoj modi pojavljuju elementi muške mode tako da žene počinju da nose pantalone, sakoe i odela. Popularni su šeširi manjeg oboda i kovrdže u kosi. Što se tiče figure, poželjno je naglasiti struk i zdrave ženske obline.

1950-e

Pin-up kultura posebno dobija na popularnosti pa su na ceni slatke, zaigrane devojke, rumenih obraza i prirodno talasaste kraće kose. Odeća je prepuna boja, razigrana i vizuelno upečatljiva.

1960-e

Kako u šezdesetim godinama jača radnička klasa tako i odeća postaje više 'kežual' za svakodnevnu upotrebu. Teži se udobnim i praktičnim odevnim komadima, a ženska figura počinje da se krije iza strogih i ravnih krojeva.

1970-e

Hipi revolucija koja se javila krajem šezdesetih ostavila je velik trag i na sedamdesetim godinama. To je vreme seksualnih sloboda gde se žensko telo počinje sve više da se otkriva, a odeća postaje kičasta i dramatična.

1980-e

Osamdesete su nešto manje lude od sedamdesetih i u tom periodu se prvi put pojavljuju supermodeli koji postaju ideali lepote. One se smatraju savršenim ženama sa svojim isklesanim vitkim telima, a u modu posebno dolazi sportska udobna odeća.

1990-e

U devedesetima postaje popularan "džins stil" pa među oba pola postaju posebno popularne karirane košulje i farmerke različitih boja i krojeva. Polako se izjednačava muška i ženska moda tako da većina odevnih komada postaje unisex.

2000-e Ovo razdoblje bilo je prepuno - svega! Od kiča, šljokica, boja i šarenila, do uskog, kratkog i pripijenog looka. Pantalone niskog struka i cipele u špic bile su poseban hit, a neki trendovi su i danas popularni.

2010-e U ovom pweriodu smo trenutno, a od početka do danas, do 2019., mnogo se toga u stvari promenilo. Trenutno su hit sve one stvari koje su se nosile 2000-ih i 90-ih, pa zapravo ne možemo ni reći da se moda promenila - već vratila? Hmm, okej.

BONUS VIDEO: KAD NEMA BRZAKA, TI IH STVORI! Smislio genijalan način da trenira kajak na divljim vodama! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Joomboos.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.