5 BJUTI PRAVILA najomrženije KRALJICE ikada koja su primenljiva i danas! (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

TRIKOVI MARIJE ANTOANETE

5 BJUTI PRAVILA najomrženije KRALJICE ikada koja su primenljiva i danas! (FOTO) (GIF)

Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose neretko nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira i drugog blagotvornog bilja

Objavljeno:

Iako je svet uglavnom pamti po čuvenoj izjavi: "Ako nemaju hleba, neka jedu kolača", kontroverzna kraljica Marija Antoaneta je zapravo nikada u životu nije izgovorila. Uprkos tome što je pogubljena zbog zlih glasina svojih suparnica koje su ju prezirale prvenstveno radi njenog porekla, ali i odvažnog načina življenja, njeno ime je i danas je sinonim za luksuz,lepotu i eleganciju. Povodom 262. godišnjice rođenja legendarne francuske kraljice Marije Antoanete donosimo vam 5 bjuti pravila kojih se i sama pridržavala, a jednako su aktuelna i u 21.veku…

1. Svoja osćanjae izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. veka uživala je u luksuzu i izobilju; njihovi dvorci bili su grandiozni, njihove gozbe dolazile su u bezbroj nastavaka. Njihova odeća je bila kičasta i skupocena, a njihova šminka upadljiva i vibrantna.

Članovi visokog francuskog društva svoja su lica bojila belom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene bi neretko na licu crtale umetne mladeže u obliku srca, zvezda ili meseca. Svaki mladež imao je poseban značaj, pa ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak kako je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili da je žena željna požude. Antoaneta je pak bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo da želi poljubac.

2. Nikada ne napuštajte kuću bez parfema

S obzirom na to da u čitavom Versajskom dvorcu za vreme vladavine Marije Antoanete nisu postojali zahodi, čitav dvorac zaudarao je neugodnim mirisima. Kako bi svoje odaje održala svežim i mirišljavim, Antianeta je tražila da se njena spavaća soba svakodnevno ispuni sveže ubranim cvećem i mirišljavim cvetnim uljima.

foto: Pixabay

Navodi se kako je najviše uživala u mirisu ruža, jasmina i tuberoza, dok joj je najdraži bio narandžin cvet. Kraljica je bila toliko zaluđena cvetnim mirisima da je čak i za vreme svog boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema.

3. Pridržavajte se svoje rutine nege kože

Iznenađujući bjuti ritual koga se kraljica Francuske striktno držala jeste umivanje s čudnovatim preparatom "Eau Cosmétique de Pigeon" koji je, baš kao što mu ime sugeriše, između ostalog napravljen i od prženih golubova.

Iako je originalni recept ostao tajan, spekuliše se da je preparat ličio na današnje pilinge za lice jer je sadržavao mrvice peciva i komadiće prženih golubova koji su uklanjali mrtve ćelije kože kao i sok ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji je blagotvorno delovao na kožu.

Nakon umivanja na kožu bi nanela toner u obliku kapi "Eau des Charmes", napravljen od vinove loze. Za kraj rituala Antoaneta bi na lice nanela masku od konjaka, mleka i jednog jaja koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

4. Mirišljavim kupkama rešite se stresa

Iako je istina kako u vreme Francuske monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta svoje vreme često je provodila u kupatilu svojih odaja gde bi satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde da bi svoje kupke najčešće začinila pinjolima, semenkama lana, slatkim bademima kojima bi trljala kožu i na taj način radila piling.

5. Vodite računa o svojoj kosi

Iako je istorija uglavnom pamti s ogromnom sedom perikom na glavi, najpoznatija kraljica francuske navodno je imala predivnu kosu plavo-narandžastih uvojaka. Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose neretko nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira i drugog blagotvornog bilja.

(Espreso.co.rs/Cover.style.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.