WD-40 SPREJ MOŽETE UPOTREBITI NA PREKO 20 NAČINA: Sigurno NISTE ZNALI da on rešava baš ove KUĆNE PROBLEME
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/AutoBlogZN

savet

WD-40 SPREJ MOŽETE UPOTREBITI NA PREKO 20 NAČINA: Sigurno NISTE ZNALI da on rešava baš ove KUĆNE PROBLEME

Kada je WD-40 prvobitno dizajniran da zaštiti spoljašnjost rakete Atlas od rđe i korozije, niko verovatno nije ni zamislio da će postati tako svestran pomoćnik.

Objavljeno: 09:48h

Njegovo putovanje od laboratorijske radoznalosti do pribora koji mora imati svako domaćinstvo je zaista avantura.

Dakle, u čemu je tajna magije WD-40?

Iako je tačna formula strože čuvana od recepta za Coca-Colu, poznato je da mešavina organskih rastvarača, pogonskih goriva i WD-40 mineralnog ulja čini čuda za podmazivanje, istiskivanje vode, sprečavanje rđe i čišćenje. Njegova molekularna struktura stvara zaštitnu barijeru koja rastvara prljavštinu poput magije.

WD-40 se nalazi kod kuće kao riba u vodi. Od fiksiranja šarki vrata koja škripe, otpuštanja zaglavljenih patentnih zatvarača, do zaštite alata od rđe, ovo nikada ne može da miruje. I ne samo kod kuće, ljubitelji automobila ga vole i za poliranje spoljašnjosti automobila i čišćenje ptičjeg izmeta sa vetrobranskog stakla, piše Citymagazine.si.

wd 40
foto: Youtube printscreen

Sjajni načini upotreba WD-40:

1. Vodootporna zaštita za cipele: Pre kišnog dana, jednostavno poprskajte WD-40 na spoljnu površinu vaših cipela. Pustite da se potpuno osuši i voila, vaše cipele će odbijati vodu kao Supermanov neprobojni kaput. Ovaj proces odlično funkcioniše i na kožnoj i na tekstilnoj obući, ali pazite: može ostaviti tragove na nekim materijalima, pa prvo testirajte na neupadljivoj površini.

2. Obrišite tragove bojica: Ako imate male umetnike kod kuće koji vole da stvaraju tamo gde ne bi trebalo, WD-40 je zgodan za uklanjanje bojica sa drvenih površina, zidova ili podova. Naprskajte malo WD-40 na krpu i nežno utrljajte po prljavoj površini. Bojice će nestati kao magijom.

3. Uklanjanje žvakaće gume: Žvaka se zaglavila na tepihu ili u kosi? Ne paničite. Poprskajte WD-40 na zahvaćeno područje, sačekajte minut ili dva da žvaka omekša, a zatim je pažljivo uklonite. Ovaj metod čini čuda i sprečava vas da morate da koristite makaze.

4. Sprečite smrzavanje cevi: Nanesite WD-40 na metalne delove cevi da biste stvorili vodootpornu zaštitu i sprečili smrzavanje vlage. Ova preventivna metoda je posebno važna za domove u hladnijim klimama, gde pucanje cevi može izazvati ozbiljne probleme.

5. Sprečite zamagljivanje ogledala: Za jasan pogled nakon tuširanja, poprskajte WD-40 na čistu krpu i nežno obrišite ogledalo. Ovaj sloj će sprečiti nakupljanje pare na staklu, održavajući vaše ogledalo čistim i jasnim.

6. Sredstvo protiv štetočina: Poprskajte WD-40 oko prozora i vrata gde pauci i druge štetočine imaju tendenciju da se druže. Odbojni efekat WD-40 će odvratiti ove neželjene posetioce, a takođe će učiniti površinu klizavom i težim za penjanje.

7. Raspetljajte lančiće sa čvorovima: Ako je vaš lanac za nakit u čvorovima, nanesite kap WD-40 na zapetljano područje. Sačekajte nekoliko sekundi, a zatim nežno raspetljajte čvor pincetom. Lanac će ponovo biti gladak i spreman za nošenje.

8. Očistite mrtve bube: Posle duge vožnje, vaš automobil može biti prekriven bubama. Poprskajte WD-40 na prednju rešetku i vetrobran, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim obrišite krpom ili isperite vodom. Insekti će biti uklonjeni bez napora.

9. Popravite vrata koja škripe: Da biste eliminisali šarke vrata koje škripe, poprskajte WD-40 direktno na šarku. Za nekoliko sekundi, vrata će raditi tiho i glatko.

10. Uklonite ostatke nalepnice: Da biste uklonili ostatke lepljive nalepnice ili trake, poprskajte WD-40 na zahvaćeno područje, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim jednostavno obrišite vlažnom krpom. Lepljivi ostatak će nestati.

11. Uklonite vosak i lepak: Poprskajte WD-40 na površinu na kojoj se nakupio vosak ili lepak, sačekajte da omekša, a zatim obrišite. Ovo je posebno korisno za uklanjanje voska od sveća sa stolova i drugih površina nameštaja.

12. Čisti i vraća sjaj kožnim predmetima: Da biste vratili sjaj kožnim torbama, cipelama ili nameštaju, prvo očistite kožu blagim deterdžentom i vodom. Kada se osuši, nanesite tanak sloj WD-40 na meku krpu i nežno utrljajte u kožu. Ovo će vratiti sjaj i zaštititi materijal.

13. Uklonite mrlje od ulja: Da biste uklonili tvrdokorne mrlje od ulja sa prilaza ili podova garaža, obilno poprskajte WD-40 na mrlju, ostavite da deluje, a zatim isperite vodom. Ulje će se rastvoriti i površina će biti kao nova.

14. Otpušta zaglavljeni patent zatvarač: Ako vam se zatvarač zaglavio, nanesite WD-40 na njega i pustite ga da prodre u zatvoreni deo. Posle nekoliko trenutaka, pokušajte da pomerite zatvarač; radiće bez problema.

15. Sprečite nakupljanje snega na prozorima: Da biste sprečili da se sneg i led zalepe za vaše prozore, poprskajte WD-40 na staklene površine. Ovaj sloj će delovati kao zaštitna barijera od prirodnih zimskih elemenata.

16. Uklanja ogrebotine na keramici, linoleumu, mermeru i drvetu: Za manje primetne ogrebotine na tvrdim površinama, poprskajte WD-40 na meku krpu i nežno utrljajte preko ogrebotina. Ovo će smanjiti vidljivost ogrebotina i vratiti sjaj površini.

17. Otpušta zaglavljene LEGO kocke: Ako vaša deca ne mogu da razdvoje svoje LEGO kockice, nanesite malo WD-40 na problematično područje. Kocke će se lakše rastaviti bez povrede ruku ili kockica.

18. Čišćenje nerđajućeg čelika: Da bi uređaji od nerđajućeg čelika izgledali besprekorno, poprskajte WD-40 na meku krpu i obrišite površine. Ne samo da će ukloniti otiske prstiju i mrlje, već će ostaviti i sjajnu završnu obradu.

19. Čišćenje kontrolne table: Da bi kontrolna tabla vašeg automobila ponovo izgledala kao nova, poprskajte WD-40 na sunđer i obrišite površine. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim obrišite mekom krpom.

20. Skinite superlepak sa ruku: Ako vam se superlepak zalepi za ruke, poprskajte ih WD-40, utrljajte, a zatim operite sapunom i vodom. Lepak će se lako ukloniti bez oštećenja kože.

Iako je WD-40 pravi heroj u limenci, imajte na umu da nije jedinstven za sve. Elektronika, neke plastike i brave zahtevaju nežniji pristup. Postoje posebne formulacije za ove delikatnije zadatke, pa birajte mudro i bezbedno!

Bonus video:

27:20

ZBOG OVOGA ĆE DOBITI ŽESTOKU KAZNU! Dobio sprej za zadatak, a ispisao grafit: NISAM ZNAO DA NE SMEM (76EP 2.deo)

(Espreso/Krstarica/Prenela: M.M)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.