SVE O KINESKOJ NOVOJ GODINI: Evo kada počinje i zašto traje 15 DANA, a postoji i GODIŠNJI SIMBOL
Kineska Nova godina, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

praznik

SVE O KINESKOJ NOVOJ GODINI: Evo kada počinje i zašto traje 15 DANA, a postoji i GODIŠNJI SIMBOL

Prvi dan praznika u Kini pada na drugi mlad mesec posle zimskog solsticija

Objavljeno:

Malo je verovatno da neko voli Novu godinu više od Kineza, jer je proslavljaju nekoliko puta. Prvo po gregorijanskom kalendaru (u noći 1. januara), a zatim i po istočnom. Kineska Nova 2023. je dva puta praznik!

Kineska Nova godina je dugo bila glavni i najduži praznik u Kini i drugim zemljama istočne Azije. Za razliku od svog zapadnog kolege, nema fiksnog datuma početka za kinesku Novu godinu, a svake godine se postavlja u drugo vreme.

Prvi dan praznika u Kini pada na drugi mlad mesec posle zimskog solsticija (odnosno posle 21. decembra). U gregorijanskom kalendaru, ovo obično odgovara jednom od dana između 21. januara i 21. februara. Proslava obično traje 15 dana.

Kineska Nova godina
foto: Printscreen/Facebook/CRI Srpski

Tako će doći sledeća godina po kineskom kalendaru 22. januara 2023. godine. A planirano je da se njena ofanziva u Kini proslavi od 22. januara do 5. februara.

Kada počinje Kineksa Nova godina?

Drugi mlad mesec posle zimskog solsticija Januar KSNUMKS. Ovo vreme će se smatrati početkom Nove godine po istočnom kalendaru. Inače, u Kini će slaviti ne 2023., kao što smo nedavno, već 4720. godinu.

Kraj godine po kineskom kalendaru 9. februara 2024. godine.

Simbol godine

Svaku godinu u Kini simbolizuje kombinacija koja se ponavlja samo jednom u 60 godina. Ova kombinacija predstavlja jednu od 12 zodijačkih životinja određene boje koja odgovara jednom od pet elemenata (voda, zemlja, metal, vatra i drvo). Kinesku Novu 2023. simbolisaće životinja Zec i element Voda, a glavne boje godine biće crna i plava.

Inače, svaki krug od 60 godina počinje drvenim pacovima, a završava se vodenom svinjom. Sledeći takav krug počeo je 2. februara 1984. godine, a završiće se 29. januara 2044. godine.

Praznične tradicije

Prema jednom drevnom mitu, na početku svake nove godine, Kinezi su primorani da se kriju od čudovišta zvanog Nian (u prevodu sa kineskog kao „Godina“), za koje se veruje da se pojavljuje prvog dana praznika, kako bi opustošiti sva naselja: pojesti svu stoku i požnjevene useve, zajedno sa par seljana.

Kineska Nova godina
foto: EPA/Made Nagi

Da bi zaštitili svoje domove od ovog čudovišta, Kinezi ih unapred ukrašavaju: spolja ih zalepe prelepim šarama od crvenog papira, uparenim natpisima i slikama sa željama za sreću, zdravlje i dugovečnost, a takođe okače crvene lampione. Opet, legenda o poreklu praznika će pomoći da se razume sa čime je povezana ova ljubav prema crvenoj boji. Kaže da su ljudi jednom primetili kako se Nijan, koja obično voli da jede decu, uplašila deteta u crvenoj odeći. Bez razmišljanja, očevici ovog neverovatnog incidenta došli su do zaključka da je to boja koja je uplašila čudovište.

Osim toga, uoči praznika svaka porodica pažljivo čisti svoje domove, verujući da na taj način čisti svoj život od bilo kakvih neuspeha i pravi prostor za sreću.

Svečana gozba

U novogodišnjoj noći kineske porodice se obično okupljaju za stolom. Inače, u Nebeskom carstvu je uobičajeno da se bogato postavi trpeza za svečanu večeru. Domaćice, po pravilu, pripremaju najomiljenija jela u porodici. Tradicionalno, na trpezi moraju biti meso i riba, kao i knedle (jiaozi), koje su figurativno oličenje jedne od glavnih želja – rođenja sinova Štaviše, do gala večere se kući vraćaju i oni članovi porodice koji rade ili studiraju u drugim gradovima ili državama. Svi Kinezi nastoje da dočekaju Novu godinu sa roditeljima, pa je uoči praznika sav prevoz u zemlji pretrpan i jednostavno je nemoguće kupiti karte.

Praznična noć završava se vatrometom i petardama za koje se veruje da treba da oteraju zle duhove i unesu mir i sreću u porodicu.

(Espreso/Healthy food near me.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.