OVO JE TESLA IMAO NA SVOM TELU: Izašla ISTINA o GENIJU, jednu stvar niko nije znao (FOTO)
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

OVO JE TESLA IMAO NA SVOM TELU: Izašla ISTINA o GENIJU, jednu stvar niko nije znao (FOTO)

Da li ste znali ovo?

Objavljeno:

O tome kako se Tesla oblačio i kako bismo danas definisali njegov modni stil, malo se zna… U otkrivanju „modnog Tesle“ pomogla nam je Milica Kesler, arhivista u Muzeju Nikola Tesla u Beogradu koja je za Ona Magazin istakla:

- Na osnovu fotografija vidi se da je Tesla veoma vodio računa o svom izgledu, ali se stiče utisak da je pratio svoju modnu liniju. Na osnovu sačuvanih odevnih predmeta, a što se ne može videti na fotografijama, Tesla je rado nosio šešire. U muzeju imamo veliku zbirku cilindara, polucilindara i žirado šešira, koje je on očigledno nosio u zavisnosti od prilike…

Voleo je odela, svilene i pamučne košulje, kravate različitijih boja, a u najsvečanijim prilikama i leptir mašne. Oblačio se na način na koji se oblačio građanski svet s kraja 19. veka. Tesla je bio sklon minimalizmu. Nije se kinđurio. Imao je vrlo diskretna dugmeta za manžetne i okovratnike. Akcenat je stavljao na fine materijale od kojih mu je odeća pravljena - kaže Milica.

Nikola Tesla
foto: Espreso

Lični krojač

Tesla je imao ličnog krojača. Najveći broj odela mu je šila radionica „James W. Bell Son & Co.“. Na nekim etiketama na odelu stoji upisan i datum izrade, kao i ime poručioca – Tesla.

Teslina odela su šivena od vunenih štofova, sa svilenom ili pamučnom postavom. Sastojala su se od: strukiranog kaputa (sakoa) sa reverima i tri dugmeta; prsluka sa reverima i klasičnih pantalona. Tesla je puštao mašti na volju kada su bili u pitanju prsluci, pa tako u kolekciji Muzeja ima ravnih, zaobljenih, sa dva špica itd.

Košulje od svile i pamuka uglavnom su šivene kod „Macy and Co.“ i bile su često sa bogato plisiranim plastronima. Nosio je, osim belih i bež košulja, i štraftaste sa zelenim, ljubičastim, žutim, ružičastim ili plavim prugama, ali i karirane.

Nikola Tesla, Muzej Nikola Tesla, Muzej
foto: Espreso.co.rs

Lični obućar

Obuću je pravio kod „James Moore“, uglavnom plitke ili duboke kožne cipele, blago špicaste na vrhu, sa niskom petom. Crne, braon i zelene boje. Ponekad su bile od zumbane kože ili antilopa i sve su bile na pertlanje. Imao je uz svaki par cipela i odgovarajući par drvenih kalupa za njihovo čuvanje. U muzeju se nalazi 439 eksponata, ličnih predmeta Nikole Tesle, od tekstila i kože. Najviše ima kravata – 75 komada, koje su uglavnom svilene, neverovatnih boja i dezena – tamnih sa štraftama, ljubičastih i zelenih sa oker, bež cvetićima, sa tačkicama… Tu je i 72 para čarapa – zimskih, letnjih, štrikanih, dugačkih, svilenih, braon, crnih, ljubičastih, tačkastih… Velika je i zbirka košulja, kao i košulja za spavanje (spavaćica), odnosno mekih i tvrdih okovratnika za košulje (fišbajna) koji se stavljaju ispod kragne da bi ona lepo stajala.

Izvezeni inicijali

Zanimljivo je da svaki komad garderobe ima izvezene inicijale Nikole Tesle, čak i čarape. Tesla je živeo po hotelima, iz hotelskih računa koje čuva Muzej, vidi se da mu je odeća prana u hotelskim perionicama.

Muzej nastoji da garderobu čuva u odgovarajućim mikroklimatskim uslovima u depou. Svake godine se po nekoliko predmeta konzervira (restaurira) od strane stručnih konzervatora.

Tesla je svojom pojavom izazivao veliko interesovanje javnosti i novinara. Možda je zanimljivo pomenuti kakav je utisak on ostavio na naš svet 02. juna 1892. godine, kada je jedini put bio u Beogradu. O tome čitamo u listu „Branik“ od 09. juna 1892. godine: „Gospodin Tesla je lep, crnomanjast čovek, malih tankih brkova, visoka i lepa stasa, vedra čela, izgleda mlađi no što je, pritome je vrlo prijatan i simpatičan, a njegov blag osmeh privlači čoveka da mu odma pokloni svoje simpatije.“

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Susret sa sestrićem

O Teslinom izgledu postoji i zabeleška (sećanje) njegovog sestrića Save Kosanovića. Sava se sa ujakom sreće oktobra 1926. godine u hotelu „Pensilvanija“ u Njujorku. Tesla tog trenutka ima 70. godina. „…Tesla je tačan. Jedva nekoliko minuta posle sedam, pojavljuje se. Upada u oči iz daleka. Tesla i fizički nadvisuje okolinu, za celu glavu. Neobično elegantan, otmen gospodin, u žaketu sa polucilindrom, sa rukavicama i tankim štapom u ruci. Otmena strogost i neutegnutost. Bez ikakva nakita. Ravan, ispravljen kao sveća, vitak, bez traga starosti. Glava koštunjava, kao isklesana. Nos, ovelik, ravan, fine linije. Usne tanke, pripijene, čelo visoko, nadvijeno nad oči. A oči? Ko ih vidi jednom, neće ih nikad zaboraviti. Blag, blag pogled, a dubok i prodoran da vam u dušu gleda. Pun nekako milosrđa i sete…“

(Espreso/Ona magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.