KOSA VAM JE BEŽIVOTNA, A KRAJEVI ISPUCALI: Kvaka je u FENIRANJU, a evo ŠTA je čini takvom!
Feniranje, Foto: Profimedia

da li ste znali ?

KOSA VAM JE BEŽIVOTNA, A KRAJEVI ISPUCALI: Kvaka je u FENIRANJU, a evo ŠTA je čini takvom!

Feniranje je jedna od onih stvari koju radimo gotovo svakodnevno od kad znamo za sebe, pa smo često ubeđeni kako tu nema neke preterane filozofije i kako nas niko ne treba dodatno učiti nekim novim trikovima.

Objavljeno:

Prevruće, preblizu, predugo – zapamtite dobro ovih takozvanih 3P, jer upravo su ove reči glavni uzročnici oštećenja kose, bar kada je feniranje u pitanju.

Sušenje kose ne bi trebalo da traje godinama, a evo nekih saveta koji vam mogu pomoći da čitav proces načinite lakšim, prijatnijim i što je najbitnije – najzdravijim po vaše vlasi:

Priprema je jedan od najvažnijih koraka

Nakon temeljnog pranja prvo dobro raščešljajte kosu a zatim je očešljajte nagore i nazad pod uglom od 45 stepeni. Koristite sprej za zaštitu od toplote koji uglavnom u sebi sadrži sve one sastojke koji dokazano štite i neguju kosu pre feniranja ili sušenja na vazduhu.

Difuzor, Kosa, Fen za kosu, Fen
foto: Printscreen/Youtube/ Joy Before Her

Najvažniji delovi zahtevaju najviše pažnje

U prevodu – planirano vreme za feniranje rasporedite tako da najvažniji delovi, poput dlaka i dlačica oko lica i vrhova kose imaju prioritet. Gornji sloj kose je svakako bitniji od donjeg dela (posebno ukoliko imate dugu kosu) pa se tako ne opterećujte previše onim što se ionako ne vidi na prvi pogled.

Radite čisto i pedantno

Uzmite uredne delove koji nisu širi od četke a ostatak kose sklonite sa puta. Nemojte pokušavati da obavite čitav posao odjednom, postaćete nemarni i aljkavi. Podignite delove gornjeg sloja visoko kako biste imali odgovarajuću kontrolu nad korenom. To će eliminisati hvatanje i dati kontrolu napetosti bez bolnog povlačenja i cimanja kose.

Držite odgovarajući razmak između fena i kose

Kada je razdaljina između fena i kose u pitanju, obično govorimo o nekih standardnih (i bezbednih!) 20-tak centimetara, s tim što bi fen, tokom ovog procesa, morao stalno da ide u korak sa kosom. Međutim, jedna od najvažnijih stvari koju obično zaboravljamo jeste da se nikako ne treba dodatno isušivati kosa (odnosno njeni predeli) koji su već suvi. Upravo tako nastaju i najveća oštećenja, pa je zato mnogo pametnije te delove opet navlažiti nego milion puta prelaziti fenom preko krajeva koji su već odavno završili svoj deo priče. Ukoliko bismo govorili u procentima, rekli bismo da je kosu uvek bolje osušiti fenom nekih 95% a onih 5%... pa znate već, ostaviti da se osuši “sama od sebe”.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.