"TO JE RETKO..." Francuski dizajner u Beogradu video ono što NEMA U PARIZU! Tog dana mu je zastao dah (FOTO)
Foto: Profimedia

PRELEPO

"TO JE RETKO..." Francuski dizajner u Beogradu video ono što NEMA U PARIZU! Tog dana mu je zastao dah (FOTO)

Veteran francuske visoke mode, vizionar i svetski poznati modni inovator Pjer Karden, preminuo je 2020. godine u Neiju, pored Pariza, u 98. godini, a list Srba u Parizu objavio je tim povodom sećanje na Kardenovu posetu Beogradu i glamuroznu modnu reviju upriličenu na Belom dvoru.

Objavljeno:

Nakon modne revije, legendarni francuski kreator je između ostalog prilikom jednog intervjua izjavio da su Srbi jedan od najlepših naroda na svetu.

Prenosimo deo intervjua:

Svojevremeno ste rekli da biste mogli da proputujete svet sa samo nekoliko odevnih predmeta (teget sakoom, sivim pantalonama, sivim odelom i crnom kravatom). Posavetujte žene kako da i njihov kofer bude što lakši?

– Istina je, ja uvek putujem sa veoma malo stvari, jer sam stalno u nekakvoj žurbi. Tih nekoliko stvari mi je sasvim dovoljno. A žene? Sve zavisi od toga u koju zemlju idu, kakva je klima, da li je vruće ili hladno, planiraju li da tamo odu i na neki prijem… Više faktora odlučuje o težini svačijeg kofera, a naročito ženskog. Mislim da su muškarci praktičniji.

Pjer Karden
foto: Profimeria

Na osnovu onoga što ste ovde videli, možete li da procenite kako su žene u Srbiji obučene? Kakvi su ovdašnji muškarci?

– Nažalost, nisam uspeo mnogo da vidim. Tokom boravka u Beogradu uglavnom sam bio u hotelu, davao sam intervjue, nisam se šetao. Ali i na osnovu toga mogu reći da u Srbiji ima veoma mnogo lepih devojaka i mladića. Vi ste jedan od najlepših naroda koje sam ikada video. Malo gde se može videti ovoliko lepog sveta na jednom mestu. Video sam dvadeset mladića koji su izuzetno lepi, a to se retko viđa na revijama, retko je čak i kod nas, u Parizu.

Pjer Karden je rođen 2. jula 1922. godine u San Bjađu u Italiji kao Pjetro Konstante Karden, a na modnoj sceni se, kao kreator visoke mode, pojavio prvi put 1950. godine.

Pjer Karden
foto: Profimedia

Od tada, Karden je sa inovativnošću gradio svetsku karijeru u sferi visoke mode i industrijskog dizajna.

Najveći uspeh i svetsku afirmaciju je doživeo tokom 1960-ih kada je svojim futurističkim dizajnom i geometrijskim formama najpre šokirao svet, a potom afirmisao svoj kreativni izraz i stil poznat po tome što u prvi plan nije stavljao oblike ženskog tela već odeće.

Pjer Karden je dizajnirao satove, automobile i enterijere, najviše futuristički nameštaj, a 1991. godine je kupio i poznati pariski restoran “Maksim”.

Pjer Karden je dobitnik brojnih svetskih nagrada i priznanja, između ostalih francuske Legije časti i orden viteza umetnosti, kao i italijanski orden reda viteza Republike, a 1991. godine je proglašen ambasadorom dobre volje UN.

(Espreso/?? ??? ?? ????)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.