RELAKSIRAJUĆA PREDIGRA ZA DAME 45+: U ovom NAPITKU leži sva čar, jak je afrodizijak!
Kafa, Foto: Profimedia

poziv na kafu

RELAKSIRAJUĆA PREDIGRA ZA DAME 45+: U ovom NAPITKU leži sva čar, jak je afrodizijak!

Ono što je sigurno, priča i i definisanje sopstvenih želja veoma pomaže.

Objavljeno:

Definicija predigre je – seksualna aktivnost pre samog seksualnog odnosa. Tek kad je počelo otvorenije da se priča o seksu i potrebama žene, počelo je otvoreno da se priča i o značaju predigre za sam seksualni čin i njegov kvalitet. Uglavnom se o tome priča u zapadnom svetu, kod nas vrlo malo ili nimalo. Nauka kaže da je predigra veoma bitna za kvalitet intimnosti između parova i kvalitet samog seksualnog čina. Kvalitetna predigra izaziva i psihičke i fizičke odgovore u našem telu. Reaguje čitava kaskada hormona i transmitera koji u našem mozgu izazivaju euforiju, a u našem telu raste pritisak, puls, šire se krvni sudovi i dolazi do priliva krvi u genitalnoj regiji.

Zakon ćutanja

Ukoliko parovi uvedu predigru u rutinu svojih odnosa, dolazi do značajnog poboljšanja u njihovoj emotivnoj i seksualnoj povezanosti. Važno je reći da je za svaki par predigra nešto drugo i nešto posebno, i da bi trebalo o tome otvoreno da pričaju da bi pronašli najbolji put za sebe. Postoji stotine saveta: upalite sveće, tuširajte se zajedno, pričajte o svojim željama, upotrebite masažu, dodirujte erogene zone i još mnogo toga. Ali zaključak je da nema recepta, svako je poseban i svaki par je svet za sebe. Ono što je sigurno, priča i i definisanje sopstvenih želja veoma pomaže. I na kraju, kaže nauka, dobra predigra i ne mora da se završi seksualnim činom i par može uživati u tome u potpunosti. Da li stvarni život potvrđuje ove naučne informacije? Kad mi je urednica zadala ovu temu, stvarno sam se zamislila. Kod nas skoro da se ne priča o tome. U časopisima i na portalima poneki šturi prevod nekog stranog članka i – to je uglavnom to. Zbog toga sam u ordinaciji poslednjih nekoliko nedelja intenzivno pričala sa ženama o ovoj temi. I moram priznati da sam se iznenadila.

1 / 7 Foto: Profimedia

Tri perioda

Značaj predigre i uopšte njenu definiciju i potrebu za njom možemo podeliti na tri perioda.

Prvi period je stupanje u seksualne odnose i veza sa prvim partnerom. Tada su žene najmanje svesne sebe i svojih potreba. Prilagođavaju se partneru i uglavnom brinu da li su mu dovoljno dobre u seksu i da li je on zadovoljan njima. U ovom periodu zaista sve zavisi od sreće, od toga kakav je taj partner i koliko je spreman da im se posveti. Ukoliko muškarac nije zainteresovan za predigru, veliki broj žena je uopšte i nema, niti priča sa partnerom o tome.

Ukoliko muškarac nije zainteresovan za predigru, veliki broj žena je uopšte i nema, niti priča sa partnerom o tome

Drugi deo u životu predstavlja prva ozbiljna duga veza ili brak. Tek tada žena upoznaje sebe. Izabrala je partnera, polako počinje da upoznaje sebe, želi da se posveti otkrivanju svojih potreba i želja. I taman kad je krenula tim putem, obično dolaze brak i deca. Život je užurban, dešava im se da po nekoliko meseci nemaju seks. Sada uopšte nije retko da čujem ovakve priče. Radi se po ceo dan i deca razvoze po školama i treninzima. Neki opušteni vikendi i odmori sve su ređi. Iako bi žena u tim godinama mogla najviše da uživa u seksu i različitim predigrama i upoznavanju svog tela koje je tada u najboljoj kondiciji i lepoti, u praksi to nije često. Naravno da ima izuzetaka, ali rekla bih da većina „potroši” ove najbolje godine i ima premalo seksa i uživanja.

Treći deo, posle 45. godine, unosi značajne promene. Nismo više zadovoljne svojim telom, čak i najlepše i najzgodnije žene misle da je dobar izgled prošlost, jer u svojoj glavi imaju sliku sebe kao tridesetogodišnjakinje, a ogledalo im prikazuje sliku nepoznate osobe. Kada savladaju ovu prepreku, sve ide bolje. U ovim godinama znaju šta žele i šta im prija, otvoreno pričaju sa partnerom, ali i često nemaju dobar dijalog sa partnerom na ovu temu. Međutim, značajno je što im se definicija predigre potpuno promenila. Ranije, oko 35, 40. godine, kada sve misle da je to najbolji period za seks, predigra je za njih bila brzo podizanje uzbuđenja do finalnog čina, da bi oko pedesete ta definicija bila potpuno drugačija. U ovom periodu emotivnost i nežnost dolaze na prvo mesto. I zaista, žene mi potvrđuju teoriju da i bez seksualnog čina mogu postići potpuno zadovoljstvo i da im neke stvari na koje ranije nisu obraćale pažnju, a to je dodir ruke ili nežan poljubac, sada deluju potpuno drugačije i mnogo značajnije. U stvari, potreba za bliskošću i emocijom je dominantna, a sam čin je u drugom planu.

Dešava se da žene koje su tek stupile u brak i postale majke po nekoliko meseci nemaju seks – sada uopšte nije retko da čujem ovakve priče

Iskrene priče

Ovo je rezultat mnogih i, potpuno sam sigurna, vrlo iskrenih priča iz ordinacije. Ovaj članak će imati smisla ako neke žene, čitajući ovako sumirane činjenice, urade nešto na promeni svojih stavova i počnu od starta da za sebe žele najviše i najbolje.

Najinteresantniji odgovor mi je dala moja pacijentkinja, 50+, koja je rekla da su se stvari značajno promenile i da za nju sada dobru predigru može predstavljati i jedna opuštena kafa sa partnerom koji joj je emotivno blizak i pun razumevanja.

Potpuno se slažem, a savet za mlađe je da dobro potroše svoje vreme na intenzivne predigre koje ubrzavaju puls, krv i hormone, da bi kasnije mogle uživati u kafi koja je, u stvari, predigra za drugačiji, ali ne i lošiji seks.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.