ZAŠTO SE MUŠKARCI PLAŠE BRAKA? Stručnjaci REŠILI i OVU nedoumicu, jedna stvar ih PRESTRAVLJUJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

brak

ZAŠTO SE MUŠKARCI PLAŠE BRAKA? Stručnjaci REŠILI i OVU nedoumicu, jedna stvar ih PRESTRAVLJUJE

Prema rečima stručnjaka za veze i psihoterapeuta Nila Vilkija, sa godinama je muškarcima sve teže da započnu emotivnu vezu

Objavljeno:

Mladost sa sobom nosi i slatke ukuse slobode i zabave, a muškarcima je, naizgled, teže nego ženama da se tih ukusa odreknu.

Nije retka situacija u kojoj devojka pomisli da je pronašla “pravog” i da se ponada da će upravo on biti taj sa kojim će zasnovati porodicu.

Međutim, prosidba kao prvi korak ka zajedničkoj budućnosti, nikako da se dogodi.

Postoji uvreženi stereotip o takvim muškarcima, kao o večitim nezrelim mladićima. Kao i u većini slučajeva, međutim, ni ovde nema mesta generalizaciji.

Razlozi zbog kojih muškarci beže od ozbiljnih veza i brakova su brojni i svakako individualni.

Prema mišljenjima stručnjaka, oni se kreću u rasponu od prevelike ljubavi prema sebi i nespremnosti na promene i kompromise, do preniskog samopouzdanja i samoprezira.

1 / 6 Foto: Profimedia

Gotovo svi ti razlozi su problemi kojima muškarci treba sami da se pozabave. Pogrešne partnerke kao izgovor, u retkim slučajevima su pravi razlog ovakvog načina života.

Lusej Beresford, stručnjak za međuljudske odnose i psihoterapeut iz Velike Britanije, tvrdi da su neženje više poput gospođice Havišam, lika iz romana “Velika očekivanja”, koji je napisao Čarls Dikens, nego fatalni zavodnici poput Džejmsa Bonda.

– Neženja srednjih godina više liči na gospođicu Havišam. Zaključani su u svetu prividne slobode u kom sve može da se dogodi, poput spontanih putovanja u inostranstvo, seksa za jednu noć i sličnog. Kod njih ne postoje smislene posledice, niti ponašanja koja uključuju dugotrajnu odgovornost – rekla je Beresfordova.

– Gospođica Havišam je ostavljena pred oltarom, pa je ostatak svojih godina proživela kao usedelica, odevena u svoju venčanicu, sa spremnom svadbenom trpezom i ukrasima koji su od stajanja već izbledili. To je svakako oblik tuge, ali to je čin vrhunske samosabotaže vođen najdubljim strahom. Strahom od budućnosti. Neženja u srednjim godinama je zarobljen u strahu da neće biti odličan muž, tata ili partner. Strahu da dugoročno neće biti dovoljno ztabavan ili dovoljan. Postoji i strah od toga da će druga osoba da im “pomogne” da otkriju svoju mračnu stranu – kaže ona.

Prema psihologu Aronu Surtesu, pojedinim muškarcima je prosto teško da promene svoj ustaljeni način života i da se uklapaju sa nekim. Oni ne žele da se reše navika u kojima uživaju, a misle da će ih brak na to primorati.

– Bilo da je promena dobra ili loša, umu može da bude teško da obradi tu promenu i da mu predstavlja veliki emocionalni izazov – rekao je Surtes i dodao da se kod nekih muškaraca, baš iz tog razloga, na pomen braka stvaraju strah i nelagoda.

ON dodaje i da je njihova ljubav prema slobodi ključan razlog zbog kog će neki od njih potpuno odustati od emotivnih veza.

– Takođe, ljudima vremenom opada tolerancija, kako muškarcima, tako i ženama. Sa godinama ljudi prirodno postaju sve sebičniji, svesno ili podsvesno.

Prema rečima stručnjaka za veze i psihoterapeuta Nila Vilkija, sa godinama je muškarcima sve teže da započnu emotivnu vezu. Kako godinama samuju, njihova želja za ozbiljnom vezom i nekim stalnim odnosom, opada.

Međutim, prema njemu, nisu svi srećni zbog toga, pa dolazi do jedne paradoksalne situacije.

– Neizgovorena i rastuća spoznaja da su napravili veliku životnu grešku, dovešće do učvršćivanja stavova. Oni će u velikom broju slučajeva da nastave samački život i u tome će postati još odlučniji. Oni iznutra osećaju da su prešli neku granicu i da povratka nema – rekao je Vilki.

Ukoliko vam se dogodilo da vas ovakav muškarac ostavi, normalno je da se osećate tužno neko vreme. Ipak, kada o tome počnete da razmišljate bez uključivanja emocija, trebalo bi da dođete do jednog dobrog zaključka.

Glavni razlog zbog kog vas ovakav muškarac ostavlja, nije to što mu se ne dopadate ili što vas ne voli. Prosto, vi se u ovakvom slučaju ne uklapate u život koji je on zamislio za sebe i to nema nikakve veze sa vama lično.

Doktorka Helen Smit koja predaje na Univerzitetu u Tenesiju, kaže da su ponekad razlozi zašto neki muškarci ne žele da se vezuju, sasvim praktični sa njihove tačke gledišta.

Oni ne žele da dele sa nekim novac, imovinu ili ušteđevinu. To možda zvuči okrutno, ali pojedinim muškarcima kojima je glavni životni fokus bio na karijeri, odlučiće da u svemu što imaju, uživaju sami. Svakako, ni u ovom slučaju ne treba da očajavate, jer vas takav muškarac sigurno ne bi učinio srećnom.

Bonus video:

04:58

BRZE VESTI 31.01.2022. 15.55

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.