KAKO DA POVRATITE STRAST U KREVETU? Imamo rešenje!
Seksualni odnosi, Foto: Profimedia

veze

KAKO DA POVRATITE STRAST U KREVETU? Imamo rešenje!

Stručnjakinja za seks i psihoterapeutkinja Leigh Norén savetuje kako da vratimo staru strast.

Objavljeno:

Kada ste na početku veze, sve vam je uzbudljivo.

Posebno da otkrivate partnerovo telo i stvari koje ga uzbuđuju.

Vremenom, interesovanje za to i mnoge druge stvari počinje da opada.

Velikom broju parova je neprijatno da pričaju o problemima u spavaćoj sobi, a to može da dovede do još ređih seksualnih odnosa.

Stručnjakinja za seks i psihoterapeutkinja Leigh Norén savetuje kako da vratimo staru strast.

Ono što treba da znate jeste da količina seksualnih odnosa ne diktira srećnu vezu i da smanjeni seksualni nagon ne znači nužno da se partneri više ne vole. Reč je o još jednom problemu koji se može popraviti zajedničkim radom.

Zašto je strast nestala?

Pre nego što krenete da ga rešavate, morate da otkrijete gde je problem nastao. Postoji ceo niz razloga zašto seks postaje sve ređi u vezama. Možda je jedan od partnera naišao na poteškoće sa mentalnim zdravljem, ili ste se jednostavno previše udaljili. Na količinu seksa u vezi može da utiče i novorođenče, ali i poslovne obaveze, ili možda čak gubitak posla. Sve to utiče na seksualnu želju.

Ne mora nužno ni gubitak seksualne želje biti uzrok za manjak seksa. Ponekad veza može da se pretvori u jako snažno prijateljstvo, pa partnera počnemo da gledamo više kao prijatelja nego ljubavnika. Bilo šta da je uzrok, treba sebi postaviti sledeća pitanja:

– Šta mi izaziva stres kada je u pitanju seks? – Koliko dugo se tako osećam? – Kako želim da moj seksualni život izgleda?

Odgovor na poslednje pitanje vam može dati jasnu viziju toga da li uopšte želite da radite na tome da se sa partnerom češće upuštate u odnose ili ne.

Komunicirajte sa partnerom Bilo da želite da oživite svoj seksualni život ili ne, o tome svakako treba da razgovarate sa partnerom. Razgovarajte o tome kako se osećate zbog nedostatka seksa u vezi, šta to za vas znači i kako je do toga došlo. Seks je poprilično osetljiva tema, pa se nemojte iznenaditi ako na površinu izađu neke vrlo snažne emocije.

Nemojte se osvrtati samo na negativne stvari, pokušajte da se prisetite i neke pozitivne kako rasprava ne bi prerasla u svađu. Nemojte tokom razgovora osuđivati i kriviti jedno drugo, već pokušajte da zajedno pronađete razumevanje za problem koji imate. Pričanje o dobrim i lošim stranama vašeg odnosa pomoći će vam da još bolje razumete zašto je nestala strast iz spavaće sobe.

Odlučite šta je naredni korak

Jednom kada ustanovite šta je uzrok manjka seksa u vezi i kako je do njega došlo, vreme je da se dogovorite šta ćete po tom pitanju da uradite. Ako ne možete da se dogovorite, u tome može da vam pomogne psihoterapeut, ili stručnjak za seks. Treća osoba će uvek objektivnije sagledati vaš problem i pomoći vam da vidite stvari iz nove perspektive.

Ako se oboje slažete da je vreme za akciju i ponovno paljenje strasti, dobro je razviti “borbeni plan”. Za strastveniju vezu se morate boriti zajedno, a to znači da uložite dodatni trud koji vam je nedostajao. Stručnjakinja za seks i veze Leigh Norén savetuje sledeće strategije:

Neka vam seks bude prioritet

Razmisle šta sve možete da uradite kako bi povećali šansu za vrelu noć. Oslobodite veče u rasporedu, obavite sve obaveze ranije kako bi bili slobodni na kraju dana i sa partnerom se upustite u seksi igrice, a gledanje serija ili spremanje zajedno odložite za drugi dan.

Nemojte čekati inspiraciju, stvorite je

Sami se dovedite u seksi raspoloženje tako što ćete maštati o seksu ili možda uraditi nešto za sebe kako bi se osećali privlačnije.

Odaberite pravo vreme

Forsirati seks kada ste oboje umorni nema smisla, samo ćete napraviti još više štete. Pričekajte dok ne budete odmorni i dobro raspoloženi, jer ćete tada najviše uživati u seksu.

Koliko seksa je dosta seksa?

Često je izvor nezadovoljstva u vezi ideja da treba da imate svakodnevno po nekoliko sati kako bi imali zdrav seksualni život. To je najveća zabluda koju mnogi parovi sami sebi nameću jer ne razgovaraju o seksu sa svojim prijateljima. NBC prenosi kako je optimalna količina seksa jednom do dva puta nedeljno, ali ne postoji tačan broj kome treba težiti.

Razgovor sa parternom će najbolje odrediti koji broj je optimalan za vas, a ako nikako ne možete da se uskladite i pronađete vreme za seks, svakako se obratite stručnjaku. U tome nema ničeg sramotnog, baš kao ni u razgovoru o seksu.

(Espreso/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.