OBOŽAVATE S*KS NAKON SVAĐE? Evo zašto se ŽELJA budi nakon rasprave, OBRATITE PAŽNJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

mašta

OBOŽAVATE S*KS NAKON SVAĐE? Evo zašto se ŽELJA budi nakon rasprave, OBRATITE PAŽNJU!

Koliko puta ste u filmovima videli kako ljubavni par nakon svađe, pređe na s*ks?

Objavljeno: 21:56h

Odsustvo partnerovog dodira potiče žudnju, ali i maštu. Naš partner tokom svađe više nije neko koga možemo tek tako imati, nego ga u nedostižnosti počinjemo zamišljati u scenarijima u kojima do sad nismo.

Koliko puta ste u filmovima videli kako ljubavni par nakon svađe, pređe na s*ks? To je zaista klasična radnja mnogih hitova: par besno urla jedan na drugog, borba se malo smiri i pređe u verbalni rat, pa jedan partner ljutito gurne drugoga u zid i - odjednom se strastveno ljube, bacaju na krevet i navale jedno na drugo, sve do trenutka kada režija grubo prekine radnju, ali znamo da je usledio vrući, strastveni s*ks. Naravno, sledeće scena nam to očito prikaže - ne doslovno, ali dovoljno dobro da shvatimo što se dogodilo.

Seks
foto: Profimedia

Ne bi li bilo mudro svađu već u startu tretirati kao uvod u seks? Podsetimo se što nam se događa s telom kad smo ljuti. Povećava se visina kortizola (hormona stresa). Ubrzava se rad srca. Povećava se visina testosterona odgovornog za seksualnu želju. U adrenalinskom stanju raste i telesna temperatura. Počinjemo se znojiti. Dakle, fizički znakovi gotovo su identični onima kad imamo seks.

Razgovor sa naučnicima i psihoterapeutima pokazao je, čini se, da iza svega stoji naučno objašnjenje, a postoji i 7 najčešćih razloga zašto svađa završava s*ksom.

1. Hormoni

Visina hormona poput testosterona, adrenalina i kortizola (hormona stresa) tokom svađe raste, posebice kada se svađamo s ljudima koje volimo.

- Kada telo oslobodi kortizol usled stresa, naša tela i umovi mogu čeznuti za bliskošću koju pruža s*ks - objašnjava s*ksualna terapeutkinja dr. Jenni Skyler.

S druge strane, orgazam potiče proizvodnju serotonina, dopamina, adrenalina i oksitocina (hormon ljubavi), što ublažava učinak hormona stresa, objašnjava terapeut za seks i veze, dr. Andrew Aaron. To znači da, dok vas hormoni oslobođeni tokom svađe 'podižu', hormoni oslobođeni nakon seksa vas smiruju i čine da se osećate zadovoljno i daju osećaji moći i sigurnosti.

2. Evolucija

Vruće igre nakon ljutite borbe s partnerom 'otključavaju' duboki i istinski deo vaše psihe.

- Seks nakon svađe ne samo da pruža olakšanje, već stvara i uzbuđenje. Prelazite iz pretnji u osećaj pobede u prevladavanju pretnje i radost zbog preživljavanja - pojašnjava Aaron. U osnovi, možete se osećati kao da ste prevladali nešto opako, pa vaše telo usled toga postaje uzbuđeno, ili 'napaljeno'.

3. Teskoba i uzbuđenje

Uzbuđenje i teskoba povećavaju puls, protok krvi i disanje.

- Uzbuđenje zbog jedne od tih emocija verovatno će se preneti na drugu - objašnjava seksualni terapeut dr. Robert Thomas, suosnivač Sextopedije.

- Kad smo pod stresom, poput onog izazvanog svađom, uzbuđuje se naš simpatički živčani sastav - pojašnjava trener za veze i seksualne odnose dr. Michele Lisenbury Christensen.

To potiče vaš odgovor u kojem birate borbu ili beg, što vas ispunjava punom energijom i čini motivisanijim da želite fizički delovati na neki način - dodaje dr. Elesa Zehndorfer, fiziologinja.

5. Bavite se sado-mazohizmom

Jeste li znali da reč 'strast' ima latinsko poreklo koje zapravo dolazi od 'patior', što znači trpeti?

- Postoji uska veza između besa, strasti, patnje i povezanosti - kaže trener odnosa Valarie Merced, osnivačica časopisa Precipice. Borba može podstaći sado-mazo seksualne fantazije (kroz stjecanje seksualnog užitka zbog nanošenja ili primanja boli) - objašnjava dr. Gail Saltz, psihijatar specijaliziran za odnose i mentalno zdravlje. Naravno, to ne znači da ćete sigurno završiti u takvim odnosima, ali možda završite u krugu sretnika koji imaju priliku eksperimentirati.

seks
foto: Profimedia

6. Pomireni seks iz ljutnje je divan

Želeti uspostaviti vezu i oprostiti partneru prioritet je nakon svađe, upravo zbog toga seks je izvrstan način da partneri jedno drugome ponovo iskažu ljubav.

7. Na taj način suočavate se s traumom

Traumatični događaji koji su sadržavali svađu i borbu ili snažnu ljutnju, ponekad se mogu povezati sa seksualnim osećajima, kaže dr. Saltz. Zbog toga se događa da ste napaljeni kad god se imate potrebu posvađati s partnerom.

- Kad se parovi svađaju, često potaknu okidač ili vrlo uplašeni dio svog memorijskog sustava. Strah stvara osećaj napuštenosti, neadekvatnosti ili oboje, pa s*ks ponekad može ublažiti taj strah povećavanjem intimnosti i ponovnim uspostavljanjem osećaja sigurnosti - pojašnjava Skyler.

Bolje razumevanje tih mehanizama može pomoći da pronađete metode za podsticanje seksualnih igrica koje će podstaći strast i dovesti do toga da zajedno namerno 'zabrete', kaže dr. Saltz.

Ukratko, malo burne svađe i borbe može uneti više strasti u vaš seksualni odnos. Naravno, okrutnost, nasilje ili emocionalno zlostavljanje signaliziraju nezdravu dinamiku u vašoj vezi i trenutak kad treba podići 'crvenu zastavicu' da to prekinete.

Takođe, ako ikad zaključite da vaša veza postaje dobra tek nakon što su vaši odnosi stvarno postali loši, to je svakako razlog za odlazak seksualnom terapeutu, kako biste prebrodili tu situaciju ili razmislili o prekidu, piše Cosmopolitan.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.