NAUČNICI ISPITIVALI AKTIVNOST MOZGA POSLE KAFE: Otkriveno je ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA
Kafa, Foto: Profimedia

ispitano

NAUČNICI ISPITIVALI AKTIVNOST MOZGA POSLE KAFE: Otkriveno je ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA

Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom osoba koje piju kafu u poređenju s grupom osoba koje ne piju kafu u tri države.

Objavljeno: 17:26h

Naučnici su ispitivali aktivnost mozga posle ispijanja kafe kako bi ustanovili da li ona zaista budi mozak. Neuroradiolog Nuno Sousa, predsednik portugalskog Medicinskog fakulteta Univerziteta Minho, vodio je studiju koju je sponzorisao Institut za naučne informacije o kafi.

Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom osoba koje piju kafu u poređenju s grupom osoba koje ne piju kafu u tri države. Otkrili su da zaista postoji veza između pijenja kafe i budnosti. Drugim rečima, ako se osećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo istraživanje potvrdilo je da napitak ima te učinke na vaš mozak. Štaviše, istraživači su otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuju na to da kafa može da poveća sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i čuvanje uspomena.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.