VARALI NA SVE STRANE, PA JOJ NEHOTICE NAPRAVIO DETE? Hteo da ga prizna, pa naleteo na barijeru!
Foto: Profimedia

ČIJE LI JE?

VARALI NA SVE STRANE, PA JOJ NEHOTICE NAPRAVIO DETE? Hteo da ga prizna, pa naleteo na barijeru!

Probudile mu se sumnje

Objavljeno:

Čitatelj Guardiana izrazio je sumnju koja je proizašla iz afere sa udatom ženom.

- Pre zaključavanja započeo sam vezu s udatom ženom J. Rekla mi je da sam joj srodna duša i da se zbog nikoga nije tako osećala. Ti su osećaji bili uzvraćeni. Nakon puno neodlučnosti i bola u srcu, ona je ostavila muža, a ja suprugu kako bismo mogli započeti novu vezu zajedno. Vrlo brzo smo otkrili da je J trudna. To je stvorilo velik pritisak na našu vezu. Iako smo želeli zajedničko dete (njeno prvo, moje drugo), brzina kojom se to dogodilo otežavala je stvari među nama. Nisam se snašao dobro, ali nisam želeo da veza prestane.

- Nekoliko nedelja kasnije išla je na ultrazvuk, i rekla mi da je dete njenog muža. Poslala mi je kopiju ultrazvuka, a zatim prekinula našu vezu. J je vrlo jasno da želi mirnu i srećnu trudnoću, bez ikakvog dodatnog stresa. Naporno radi na obnovi odnosa sa suprugom koji o meni ne zna ništa. Prekinula je svaki kontakt između nas. Boli me srce što je veza gotova, ali želim poštovati njene želje i ne uznemiravati je. Nameravam svaki mesec odvojiti novac za dete tako da, ako i kada trebam pružiti podršku, mogu to učiniti. Šta je etički ispravno učiniti?

Saradnik Guardiana mu je odgovorio:

-Ove nedelje konsultovao sam ne jednog već dvojicu stručnjaka da mi pomognu odgovoriti na vaše pismo. Prvo, hteo sam legalno saznati koja su vaša prava, a drugo, razmisliti o tome s psihološkog gledišta. Mena Ruparel, predsednica porodičnog odbora Pravnog društva, objasnila je da, kad se par venča (a pretpostavljam da se J nije razvela), postoji zakonska pretpostavka da je njen suprug otac. To se naziva pretpostavkom legitimiteta. Dakle, da biste to pobili, moraćete tražiti od J da pristane na DNK test deteta nakon što se rodi (to možete učiniti privatno, a da njen suprug to ne zna, ali, naravno, ako je vaš, on bi moram znati).

- Ako se ona neće složiti i ako je to nešto što želite nastaviti, obratite se sudovima - izjava o roditeljstvu - objašnjavajući da imate dobar razlog da verujete da ste otac, a ako se sud složi, može naložiti DNK testiranje.

- Ako je dete vaše, onda to ima razne pravne implikacije, kao što su kontakt, uzdržavanje deteta itd. Taj zahtev za prijavu možete podneti u bilo kojem trenutku nakon rođenja deteta, ali pretpostavljam da je to bio put kojim ste želeli ići , nastojali biste to učiniti ubrzo nakon što se dete rodi jer što ga duže ostavljate, to je veći uticaj na detetov život. To su vaša zakonska prava. Ali što je legalno, a što etično, nije isto.

- Hannah Sherbersky, psihoterapeut, mislila je da treba pričekati dok se dete ne rodi. Dete ima pravo znati ko mu je otac iz svih razloga, ali ovo je odluka koju samo vi možete doneti jer će posledice biti vaše za život. Nema smisla baciti granatu u njen život, osim ako niste sigurni da možete biti tamo dugoročno ako je dete vaše. Predlažem da posetite savetnika, a nakon što se dete rodi, posredovanje će možda biti nešto o čemu vi i J morate razmišljati.

(Espreso, Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.