NAUČNICI DOKAZALI! Miris partnera utiče na naš organizam, naročito ako ste slabi sa živcima
Ilustracija, Foto: Shutterstock

genijalno

NAUČNICI DOKAZALI! Miris partnera utiče na naš organizam, naročito ako ste slabi sa živcima

Rezultati su pokazali da su žene koje se prepoznale miris svog partnera za vreme i posle testa bile drugačije

Objavljeno:

Da li kada Vaš partner nije tu spavate na njegovoj/njenoj strani kreveta ili možda imate neki partnerov komad odeće pri ili na sebi? Većina osoba i ne zna zašto to radi, neki kažu da to rade nesvesno, dok neki kažu da im prija zaostali miris partnera na krevetu ili garderobi.

Takvo ponašanje podstaklo je naučnike da ispitaju ovaj fenomen i pokušaju da odgovore na pitanje kako miris partnera psihološki utiče na organizam, posebno na stres. Nalazi su pokazali da miris partnera, čak i bez fizičkog prisustva, može biti moćno oružje u smanjenju stresa. Istraživanjem je angažovano 96 heteroseksualnih parova da testiraju efikasnost mirisa u smanjenju stresa.

Istraživanje

Muškarci su nosili 24 sata čistu majicu. Tokom tog perioda nisu koristili nikakve preparate (kreme, dezodoranse, toaletne vode niti parfeme), a takođe nije im bila dozvoljena upotreba duvana kao ni jako začinjena hrana koja može da utiče na prirodan miris. Nakon 24 sata ženama su vezanih očiju nasumično podeljene majice kako bi naslepo (tada je čulo mirisa izraženije) prepoznale miris svog partnera, miris stranca ili miris majice koju nije nosio ni jedan muškarac iz istraživanja.

Nakon odabira žene bi zadržale kod sebe majice za koje su mislile da pripadaju njihovim partnerima ili majice čiji im je miris najviše prijao. Zatim je ženama dat mentalni matematički test koji se naziva i test stresa kako bi se izmerio nivo stresnog hormona kortizola.

Rezultati su pokazali da su žene koje se prepoznale miris svog partnera za vreme i posle testa bile mnogo smirenije i sa mnogo nižim nivoom kortizola od žena koje su pogrešile u odabiru.

Rezultati

Prema rečima istraživača objašnjenje za ovakav pokazatelj može dati evolucija, jer od pamtiveka žene su se plašile blizine nepoznatih muškaraca, pa je moguće da je ta odbojnost ostala do danas i da je ona pokretač za povišeni kortizol.

Kako god bilo, u mnogim slučajevima miris voljene osobe prija i pomaže u smanjenju stresa. Ko god tako nešto nije probao, trba da zna da ne košta ništa, a može samo da pomogne.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.