JEDNA REČENICA BUKVALNO RAZARA BRAKOVE! Psiholog Bojana Škorić OTKRIVA šta nipošto ne smete da kažete PARTNERU!
Kada nezadovoljan ćuti ili problem potegne kasnije - stvara patološki obrazac., Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

JEDNA REČENICA BUKVALNO RAZARA BRAKOVE! Psiholog Bojana Škorić OTKRIVA šta nipošto ne smete da kažete PARTNERU!

Ali, zapravo, ovo je možda samo najniži vrh "ledenog brega", jer postoji nebrojeno načina da se u vezi osetimo kao da smo izdani.

Objavljeno:

Poverenje se gubi i onda kada nam je partner savršeno veran, a doživljaj razočaranosti tinja i u naizgled harmoničnoj priči.

- Donošenje iznenadnih odluka koje imaju posledice po vezu, neuvažavanje partnerovog mišljenja, nepriznavanje ličnih emocionalnih iskustava, izostanak podrške u značajnim životnim ili stresnim situacijama - neki su od primera kada pojedinac može da se oseti izdanim - navodi psiholog Bojana Škorić.

Najveća zabluda je da će sve biti u redu jer se volimo

Različite situacije, odnosno ponašanja jednog partnera mogu da budu povod da se drugi oseti razočarano i izdano. Problem može da nastane kada se sa partnerom ne razgovara o očekivanjima od njega i veze, već se ide linijom manjeg otpora - pasivnim stavom i nadanjem da će "sve biti u redu, jer se volimo".

Nema "prećutno razumevanje", već razgovor!

- U osnovi toga je uverenje da se u "ljubavi partneri prećutno razumeju", ili se vlastiti sistem vrednosti kako bi se sam pojedinac ponašao, projektuje na partnera. Tada neispunjena očekivanja mogu da se tumače kao izdaja - ističe psiholog.

Koliko osvetoljubivost samo pogoršava situaciju?

- Želja za osvetom može da bude u vezi sa osećanjem besa i stavom da onaj ko je naneo emocionalnu povredu nekako mora biti kažnjen. Pitanje je šta se želi postići osvetom: da drugi uvidi kako je pogrešio i pokaje se, da se iskustva izjednače tako što će se i drugi loše osećati... Problem je što se nekada iza intenzivne ljutnje nalazi osećanje tuge - kaže psiholog.

Kada nezadovoljan ćuti ili problem potegne kasnije - stvara patološki obrazac.

Otvorena i direktna komunikacija u kojoj iznosimo ne samo lepe utiske, već strahove i zabrinutosti, spremnost da saslušamo i razumemo, prevencija je da dođe do situacija gde se jedna strana oseća odbačeno i iznevereno.

Čitaj mi sa lica

Očekivanje od partnera da iz izraza lica "pročita" zbog čega smo nezadovoljni, često je preteran zahtev. Kada se osoba oseća nezadovoljno, a ne posveti se razumevanju razloga postoji rizik da se tenzija iskaže i pomeri prema bliskoj osobi.

Kada je veza u krizi, kada je partner izgubio poverenje, potrebna je spremnost obe strane da rade na obnavljanju odnosa. Istovremeno, koristan može da bude i individualan rad na prevazilaženju patoloških načina reagovanja.

Šta se dešava kada na izdaju ne odgovorimo uopšte - niti o njoj razgovaramo, niti uzvraćamo udarac, već problem samo odložimo sa strane i nastavljamo kao da se ništa nije desilo?

- To je pasivan način suočavanja sa problemskim situacijama, sa idejom "sam će on shvatiti gde je greška". Ovo može da vodi u ozbiljniji patološki obrazac u kom se na ono što nam smeta u ponašanju drugog ne reaguje uvremenjeno, već pamtimo, pa se nakon određenog vremena, na neki manji povod, reaguje intenzivnom ljutnjom - zaključuje psiholog.

Bonus video:

(Espreso.rs/Magazin novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.