AKO MORATE DA NEKOM SAOPŠTITE LOŠE VESTI, ONDA URADITE TO OVAKO: Ne zaboravite na 1 veoma BITNU STVAR!
Ništa nije zdravije niti slađe od zagrljaja, Foto: Profimedia

LJUBAV

AKO MORATE DA NEKOM SAOPŠTITE LOŠE VESTI, ONDA URADITE TO OVAKO: Ne zaboravite na 1 veoma BITNU STVAR!

Deca koju roditelji nisu grlili dovoljno teže se u životu bore sa stresom.

Objavljeno:

Da li ste znali da se grlimo u proseku 12 sati godišnje, ali da bi trebalo da pojačamo ovu "dozu", jer je u pitanju prirodni antidepresiv?! I ne samo to.

Ništa nije zdravije niti slađe od zagrljaja, zato što nam pomaže da se osećamo voljenije, poštovanije, priznatije, sigurnije, bezbrižnije... Pa hajde onda da se grlimo, makar i pod maskama, jer:

  • Nauka je dokazala da je dodir melem za fizički bolna mesta, jer se prilikom grljenja mišići opuštaju i tako se oslobađa nakupljena tenzija u telu. Istraživanja pokazuju da pacijenti lakše podnose loše vesti ako im ih lekar saopšti tako što ih u tom momentu zagrli ili bar ovlaš dodirne.
  • Australijski naučnici su potvrdili da prilikom razmene zagrljaja dolazi do otpuštanja oksitocina i snižavanja nivoa kortizola, pa se tako umanjuje doživljaj stresa ili teskobe, a povećava osećaj sreće i zadovoljstva.
  • Istraživanje sa Univerziteta Emori je ukazalo da zagrljaj ima moć da ublaži emocionalnu ranu i izbriše stare ožiljke nastale kao posledica usamljenosti, razočaranja, izdaje.
  • Naučnici su nebrojeno puta dokazali da veze u kojima se na grljenje čeka kao na zvezdu padalicu, ne mogu da računaju na dugovečnost, ili mogu, ali onda je u pitanju višegodišnje tavorenje u odnosu bez bliskosti, radosti i poverenja.
  • Pojedine studije pokazuju da deca koja su nedovoljno grljena od rođenja, kasnije nauče da čitaju ili hodaju, a tokom života se teže bore sa stresom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.