ZALJUBILA SAM SE I VEROVALA DA JE ON TAJ: ODLUČILA sam da mu potpuno VERUJEM i dala svoje ŠIFRE - tad je POČELO!
Ilustracija, Foto: EPA/ ETTORE FERRARI, Ilustracija

stručnjaci otkrivaju

ZALJUBILA SAM SE I VEROVALA DA JE ON TAJ: ODLUČILA sam da mu potpuno VERUJEM i dala svoje ŠIFRE - tad je POČELO!

Ah, to divno poverenje, nemanje tajni i slično. Zvuči sjajno?

Objavljeno:

Nekada se kao vrhunac intimnosti i poverenja u vezama smatralo, kada se, primera radi, potpuno opustite sa svojim partnerom.

Makar to značilo da ćete možda konačno obaviti veliku nuždu u njegovom stanu, ili nešto slično, što je mnogim parovima u početku neretko tabu tema.

U današnje vreme, pored svega toga, smatra se da ste na zaista “pravom putu” ukoliko podelite i šifre, ne samo od telefona i društvenih mreža, već možda i za Netflix i slično platforme.

Ah, to divno poverenje, nemanje tajni i slično. Zvuči sjajno?

Možda, ali stručnjaci kažu da je to zapravo ogromna greška!

Na prvom mestu se ističe pitanje sigurnosti. Ne možete da garantujete da će vaša druga osoba biti oprezna sa vašim lozinkama koliko biste možda želeli.

Stručnjaci ističu banalan primer što je zapravo nešto što se svakodnevno događa: možete postati žrtve krađe identiteta klikom na zlonamernu vezu, do lažne veb stranice, dizajnirane za prikupljanje ličnih podataka radi zloupotrebe.

Najveći rizik je, naravno, ako se vaš odnos prekine, to što vaš, sada već bivši partner, ima pristup vašim ličnim podacima i može to iskoristiti protiv vas u osveti. Najgore od svega je kako tvrde stručnjaci za tehnološki kriminal, što se to stalno dešava.

“Čuli smo bezbroj priča u medijima o postupcima “osvetničke pornografije” kojima bivši partneri pristupaju privatnim, intimnim fotografijama ili porukama i dele ih na mreži”, objašnjavaju sa portala Body and Soul.

Iako u ovakvim situacijama nikada nisu krive žrtve, one su često lekcija o važnosti održavanja privatnih podataka istinski privatnim.

To može biti teško izvodljivo u braku, jer parovi često imaju zajednički pristup bankovnim računima ili računarima. Ali čak i ako ste u dugotrajnoj, posvećenoj vezi, ipak bi trebalo da budete oprezni iz različitih razloga.

Ovde postoji rizik da parovi odaberu lozinke koje će oboje lako zapamtiti, a to su često lozinke koje je lako pogoditi kažu stručnjaci.

Pametnom sajber kriminalcu treba svega nekoliko minuta da izvrši brzu pretragu društvenih mreža kako bi pronašao ime porodičnog ljubimca ili datum godišnjice venčanja za inspiraciju!

Pa šta raditi onda?

Savet je da redovno proveravate lozinke, tako da ako nešto pođe po zlu, imate brz pristup svojim nalozima.

Znamo da bi za svaki nalog trebalo da imamo drugačiju lozinku (ali zaista ko to još radi???), pa ako to zvuči kao previše posla, menadžer lozinki – koji ima većina ugrađenih pregledača – pamtiće sve za vas.

Da li delite svoje lozinske sa voljenim osobama i da li ste zbog toga nekad imali problem?

(Espreso.co.rs/objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.