5 NAJČEŠĆIH RAZLOGA ZBOG KOJIH VAS SVRBI KOŽA: Ne zanemarujte simptome, posebno ako su OVAKVI!
Neka stanja ne bi trebalo da zanemarujete, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

5 NAJČEŠĆIH RAZLOGA ZBOG KOJIH VAS SVRBI KOŽA: Ne zanemarujte simptome, posebno ako su OVAKVI!

Pruritus je subjektivna patološka pojava na koži i sluzokoži koja prati neke kožne i druge bolesti, a manifestuje se neprijatnim senzacijama koje izazivaju želju (refleks), za češanje ili grebanje

Objavljeno:

Svrab kože je neprijatan, iritantan osećaj zbog koga morate da se počešete. Čini se jednostavno – kada vas svrbi počešete se.Ipak, pruritus, može imati niz uzroka.

Suva koža

Koža je često suva za vreme hladnih i zimskih dana, ali pojavljuje se i za vreme visokih temperatura. Kožu bi trebalo češće hidrirati kako biste preventirali pojavu svraba. Osećaj se uglavnom javlja na nogama, rukama i stomaku, a vrlo lako nestaje promenom životnoga stila.

Koža je često suva za vreme hladnih i zimskih dana
Koža je često suva za vreme hladnih i zimskih dana foto: Pixabay

Dermatitis

Glavni uzroci dermatitisa su jedinjenja koja izazivaju iritacije i alergije. Kontaktni dermatitis nastaje u kontaktu s alergenima poput deterdženta, sapuna, kozmetike i sintetičkih mirisa. Može izgledati kao osip ili kao opekotina, a uglavnom je na rukama. Svrab može biti i vrlo jak pa je koža crvena i upaljena, a ponekad može i i da peče. U tom slučaju posetite ljekara.

Alergije

Alergije su takođe vrlo čest uzrok svraba kože. Možete osetiti svrab na svim delovima tela, odnosno na onom na kojem dođe do alergijske reakcije.

Alergije su takođe vrlo čest uzrok svraba kože
Alergije su takođe vrlo čest uzrok svraba kože foto: Profimedia

Alergija na dlaku od mačke uglavnom kao posledicu ima svrab na licu, vratu i gornjem dijelu grudi, dok se alergija na pse javlja nakon maženja, a još češće nakon kontakta sa psećom pljuvačkom. Osip se može pojaviti bilo gde na telu.

Netolerancija na određenu vrstu hrane izaziva svrab uglavnom na nosu, odnosno upale se sinusi, postanu bolni i svrbe. Uglavnom sve alergije izazivaju svrab poput onih na mleko, lekove, sunce i biljke.

Psorijaza

Psorijaza je poremećaj kože koji uzrokuje ubrzan razvoj ćelija na površini kože. Koža se tada zadeblja, a simptomi su svrab, suvoća i crvene mrlje. Ne postoji adekvatno lečenje za ovu bolest, ali rano otkrivanje može omogućiti obolelom da se podvrgne tretmanima koji zasutavljaju rast ćelija kože te im pružaju olakšanje.

Lekovi

Reakcija na neke lekove, poput antibiotika, može rezultirati osipom i osećajem svraba po većoj površini tela.

Iako su neki od razloga bezopasni, drugi su ipak vrlo opasni za zdravlje i život pa bi bilo najbolje kada primetite svrab i mrlje po telu da odmah posetite ljekara.

BONUS VIDEO: KO PLAĆA OVE IDIOTE?! Sa ovakvom odbranom od poplave voda NIKADA neće nestati! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Ordinacija.večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.