DA LI JE LJUBAV GUBITAK SLOBODE? Ovo je večito pitanje, a psihoanalitičari imaju lepo objašnjenje!
Foto: Profimedia, Ilustracija

zanima vas?

DA LI JE LJUBAV GUBITAK SLOBODE? Ovo je večito pitanje, a psihoanalitičari imaju lepo objašnjenje!

Francuski psihoanalitičar Martin Tejak smatra da par može da postoji samo ako te dve osobe i dalje postoje kao individue

Objavljeno:

Ljubav nije rad u kojem se od dvoje pravi jedan, već proces u toku kojeg osoba koja voli samo osvaja sebe preko te druge ličnosti, kažu psihoanalitičari. Par postoji samo ako te osobe i dalje postoje kao individue.

Kada se zaljubimo, "ja" uglavnom prerasta u "mi". Ali francuski psihoanalitičar Martin Tejak smatra da par može da postoji samo ako te dve osobe i dalje postoje kao individue.

- U protivnom, tu nema sreće - tvrdi Tejak.

Međutim, taj princip uglavnom nije razumljiv ljudima, jer zbog manjka samopoštovanja osećaju strah da neće biti voljeni ako se do kraja predaju drugom. Zbog toga su u stanju da žrtvuju svu svoju slobodu, ličnost i navike, samo da ne bi ostali sami. I njegov kolega Žan-Pjer Vinter opominje da ljubav nije rad u kojem se od dvoje pravi jedan, već proces u toku kojeg osoba koja voli samo osvaja sebe preko te druge ličnosti.

- Čim dođemo u situaciju da sa nekim moramo da pregovaramo o nečemu, pravimo previše kompromisa koji nam ne prijaju, gubimo deo svoje slobode. Naučeni smo da voleti znači imati prava nad partnerom i smatrati da je normalno da on ima prava nad nama - kaže Vinter.

Bonus video:

GLOSSY LIČNO Sofija Rajović: Umem jako lepo da volim

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.