MNOGE VEZE SU PUKLE ZBOG OVOGA: Da li je dopisivanje prevara?
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

MNOGE VEZE SU PUKLE ZBOG OVOGA: Da li je dopisivanje prevara?

Internet nevera ili virtuelna afera odnos je koji se održava preko društvenih mreža, mejla ili programa za dopisivanje

Objavljeno:

Provalila si šifru za kompjuter, tablet ili telefon svog partnera i otkrila njegovu bogatu prepisku s nekom drugom? Iako nije bilo telesnog kontakta, osećaš se prevarenom. Spoznaja da se nisu susreli uživo donekle te je umirila, ali te taj problem i dalje muči.

Virtuelna afera

Većina ljudi oba pola oseća se isto u takvoj situaciji. Internet nevera ili virtuelna afera odnos je koji se održava preko društvenih mreža, mejla ili programa za dopisivanje. Takav odnos može uključiti emocionalnu bliskost, poveravanje tajni, izraze simpatija, ljubavne izjave i virtuelni seks, sve do masturbacije pred kamerama. U jednom istraživanju, 71 posto ispitanika ocenilo je neverom internet romansu koja uključuje sajber seks, dok je 55 posto proglasilo neverom onlajn vezu bez sajber seksa.

Fantazija lepša od stvarnosti

Istraživanja pokazuju da virtuelni 'ljubavnici' kroz nekoliko dana od upoznavanja počinju da dele tajne, raspravljaju o ličnim problemima i seksualnim ukusima. Mnogi korisnici tvrde da im internet odnos pruža više zadovoljstva od odnosa licem u lice. Ovo je posledica sklonosti virtuelnih ljubavnika da jedno drugo idealizuju, jer žele da veruju da su upoznali nekoga ko im odgovara. Pored toga, virtuelni partneri se u porukama prikazuju u najboljem svetlu, nastojeći da se dopadnu. A u tom cilju se mnogi obilno služe lažima. ''Fantazija je važan faktor u onlajn aferama, a fantazija uvek nadmašuje stvarnost'', tvrdi dr Ketrin Hertlajn sa univerziteta u Nevadi u Las Vegasu. ''Stvarni partner nikad ne može da savlada partnera iz mašte'', objašnjava doktorka. 'Špijunski posao'

Ako preljubnik ne napravi ozbiljnu grešku u koracima, nije lako otkriti internet neveru. Mnogi partneri imaju eksplicitan ili prećutan dogovor da jedno drugome ne gledaju gedžete. Ako suprotno dogovoru ili praksi odjednom zatražiš da ti pokaže računar, telefon ili tablet, zvučaće kao da ga optužuješ. A optužba bi mogla biti neutemeljena. S druge strane, odbijanje davanja gedžeta, profila na Fejsbuku ili mejla na uvid partneru nije dovoljan dokaz nevere. Svako može imati opravdanih i poštenih razloga za čuvanje podataka na svom uređaju.

Mnogi korisnici tvrde da im internet odnos pruža više zadovoljstva od odnosa licem u lice
Mnogi korisnici tvrde da im internet odnos pruža više zadovoljstva od odnosa licem u lice foto: Profimedia

Ipak, neka njegova ponašanja mogu ti poslužiti kao indicije da tvoj partner održava virtuelnu aferu. Ako živite zajedno, malo je verovatno da će se dopisivati s virtuelnom ljubavnicom dok si ti u blizini. Umesto toga, nastojaće da komunicira s njom u drugoj prostoriji ili dok ti spavaš.

Znakovi onlajn nevere

Ostaje li sam za kompjuterom do kasnih sati? Budi li se ranije nego što je uobičajeno i odmah seda za kompjuter? Ako mu se približiš i pitaš ga šta radi, munjevito menja aplikaciju? To bi mogli da budu znakovi onlajn nevere. Odlazi li često u kupatilo sa telefonom ili tabletom i tamo provodi neuobičajeno dugo vremena? Kad mu pokucaš na vrata, neuverljivo ti dovikuje da će 'odmah izaći, samo što nije'? To je takođe dovoljno dobar temelj za sumnju.

Virtuelni partneri se u porukama prikazuju u najboljem svetlu, nastojeći da se dopadnu
Virtuelni partneri se u porukama prikazuju u najboljem svetlu, nastojeći da se dopadnu foto: Profimedia

Terapijske mogućnosti

Terapija za internet neveru slična je onoj za neveru u stvarnom životu. Terapeuti s parovima obrađuju pitanja poverenja, izdaje i opraštanja. Dr Hertlajn podstiče parove da zajedno posećuju internet stranice s romantičnim i seksualnim sadržajima radi usvajanja novih veština. Preporučuje im i da presele kompjuter u zajedničku prostoriju i da dogovorno instaliraju aplikacije za praćenje onlajn aktivnosti. Terapija je otežana ako preljubnik ne smatra svoje internet aktivnosti neverom. Uobičajena su opravdanja 'nisam spavao s njom' ili 'nisam se ni susreo s njom uživo'. Ipak, stručnjaci kažu da je već i emocionalni odnos 'prava' nevera, ako je prevareni partner doživljava takvom. BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.