Mozak na RASKID reaguje kao ZAVISNIK na apstinentsku krizu: Uz ovih 6 saveta najlakše ćete zalečiti SLOMLJENO SRCE!
Raskid je jedan od težih trenutaka u životu svakog čoveka, posebno nakon duge veze, ali postoje načini da ga lakše prebolite, Foto: Profimedia

DOKAZANO

Mozak na RASKID reaguje kao ZAVISNIK na apstinentsku krizu: Uz ovih 6 saveta najlakše ćete zalečiti SLOMLJENO SRCE!

Iako se u filmovima i serijama često tvrdi da sladoled može izlečiti sve pa čak i slomljeno srce, u realnosti je situacija nešto drugačija

Objavljeno:

Raskidi su teški i ta činjenica se ne može ulepšati. Pljuvanje po bivšem partneru može pomoći, ponavljanje pozitivnih misli takođe, međutim ništa od toga samo po sebi nije dovoljno da se izleči slomljeno srce. Koliko dugo će to lečenje trajati, pitate se? Gaj Vinč, autor knjige "Kako popraviti slomljeno srce", otkrio je za "The Independent" da se vreme oporavka može potencijalno smanjiti.

Iako se u filmovima i serijama često tvrdi da sladoled može izlečiti sve pa čak i slomljeno srce, u realnosti je situacija nešto drugačija. "Magnetne rezonance mozga pokazale su da gubitak romantične ljubavi u mozgu aktivira iste mehanizme koji se aktiviraju u mozgu zavisnika od teškh droga koji prolazi kroz apststinentsku krizu", kaže Vinč. "Drugim rečima, na ljubav se čovek može navući, a raskid može biti vrlo bolan."

Vinč kaže da upravo zbog te činjenice osobe proganjaju svoje bivše partnere na isti način na koji zavisnik traži drogu. Osećaj je sličan žudnji, koja je naravno, nezdrava.

Zbog toga je mnogima teško da prebole i zaborave svoje bivše partnere. Naime, osobe koje su nekada bile u vezi često idealizuju svoje bivše partnere do te mere da im se sećanja na vezu menjaju. Činjenice se prilagođavaju idealu koji je stvoren, a ne realnosti koja se proživela. "Morate se pobrinuti da o bivšem partneru razmišljate realno i uravnoteženo", insistira Vinč. "Ako se stalno vraćate na onaj jedan vikend kada ste bili neverovatno srećni tada ćete se osećati grozno jer ta osoba više nije u vašem životu. Svaki trenutak sreće morate uravnotežiti s trenucima kada niste bili srećni. Svaki zagrljaj povežite sa svađom, itd."

Vinč onima koji se naročito muče sugeriše stvaranje liste s razlozima zašto veza nije uspela. Uz to, osobe činjenicu da su ostavljene moraju staviti u kontekst. Nema koristi od utapanja u tuzi. Vaš partner to sigurno ne radi pa ne biste trebali ni vi.

Zašto je onda osobama teže kad ih ostavi, nego kad one ostave nekoga?

Odgovor se možda nameće sam po sebi, međutim Vinč kaže da je jako važno razumeti tu razliku kako bi se osoba što pre oporavila od raskida. Za početak, ni jedan raskid se ne događa naglo, odnosno odluka se ne donosi naglo. Osobe koje odlučeda raskinu, o tome su verovatno dugo razmišljale, i možda još važnije, već neko vreme u vezu ne ulažu emotivni trud.

Vinč kaže da je sam čin raskida više simboličan jer se veza i pre tog trenutka već završila. "Međutim, osoba koju se ostavlja za kraj veze saznaje tek u trenutku raskida pa moraju proći kroz inicijalni stadijum tuge i gubitka", objašnjava. "Ljudima je često neverovatno da je njihov bivši partner još prošle nedelje pre raskida bio super prema njima. Prava je istina da su se oni samo pretvarali da su puni ljubavi dok su razmišljali o tome kako i kada će raskinuti."

Sam čin raskida je simboličan jer se veza i pre tog trenutka već završila
Sam čin raskida je simboličan jer se veza i pre tog trenutka već završila foto: Shutterstock

Kada je reč o prevazilaženju raskida, Vinč kaže da ljudi često upadnu u zamke. Ovo je njegovih šest saveta za okončanje tuge koju je kraj veze prouzrokovao.

1. Nemojte proveravati što rade putem društvenih mreža. To će samo osnažiti njihovo prisustvo u vašim mislima pa će vam biti teže da prestanete da fantazirate o svojoj okončanoj vezi.

2. Budite transparentni oko raskida. Sva objašnjenja moraju biti u skladu s činjenicama i prikazanim ponašanjem. Na kraju krajeva, moguće je da jednostavno niste bili jedno za drugo. Čak i ako niste dobili razlog za kraj veze, možete pretpostaviti zašto je ona okončana.

3. Napravite spisak svih kompromisa koje ste napravili u ovoj vezi, a koje ne biste napravili u sledećoj.

4. Radite stvari koje su vam pre pričinjavale zadovoljstvo, čak i ako vam trenutno nije do njih. Važno je proći kroz njih kako biste se uverili da vaš život nije stao.

5. Uklonite sve podsetnike na vezu koji bi vam mogli narušiti mir u glavi. Počnite s brisanjem poruka i zajedničkih fotografija, a nastavite s bacanjem poklona.

6. Provedite vreme s prijateljima. Svako od njih vam može pomoći savetom ili iskustvom.

BONUS VIDEO: ESPRESO TVITER: Snežana Dakić

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.