8 znakova de će vam veza biti grozna! Ne smeš da ih ignorišeš! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

često ste usamljeni?

8 znakova de će vam veza biti grozna! Ne smeš da ih ignorišeš! (FOTO) (GIF)

Ukoliko vaš partner donosi sve odluke i zanemaruje vaše zamisli i ideje, on ograničava vašu samostalnost. Vi ste zajednica i zbog toga imate jednaka prava

Objavljeno:

5 znakova da ste reinkarnacija i da ste već bili na Zemlji! (FOTO) (GIF)

Psihološka okrutnost, iako se najčešće zanemaruje, je jako bolna pa je često stepenica prema raskidima. U većini slučajeva, prvi znaci iskorišćavanja u vezi su toliko suptilni da se najčešće zaborave ili opravdavaju.

Osobe koje imaju tendenciju da manipučlišu obično koriste vrlo lukave, čak i podsvesne taktike da bi preuzele kontrolu nad osobama koje ugrožavaju. Ukoliko vaš partner donosi sve odluke i zanemaruje vaše zamisli i ideje, on ograničava vašu samostalnost. Vi ste zajednica i zbog toga imate jednaka prava

Zapamtite: za sledeće načine ponašanja nema opravdanja.

foto: giphy

1. Pretnje

Omiljeno sredstvo psiho-zlostavljača: pretnje da će vas ostaviti, da će povrediti sebe (ili vas) ili da će se baviti ilegalnim ili štetnim aktivnostima. U većini slučajeva, ovakve vrste pretnji su ono što se naziva ‚‚praznim pretnjama”, a čije korišćenje ima za cilj manipulisanje žrtvom. U ovom trenutku, čak iako nije bilo fizičkog nasilja, ovakvo ponašanje se može lako ‚‚provući” kao mana ličnosti zlostavljača. To je greška koju veliki broj žena pravi, jer negiranje problema često preraste u sukob.

foto: profimedia

2. Zastrašivanje

Namerno izazivanje straha, bilo rečima ili delima je vrsta zlostavljanja. To može uključivati eksplicitnija dela zastrašivanja, kao što su razbijanje stvari ili povređivanje kućnih ljubimaca ili drugih stvari / ljudi u blizini. Iako možda češće, takvo ponašanje često je ‚‚uvijeno” u manje eksplicitno ponašanje zastrašivanja, kao što je dominiranje situacije. Ovaj pristup dominacije često se pogrešno shvata kao ‚‚preuzimanje odgovornosti”, jer zlostavljač počinje da donosi odluke. Bar u početku, ovaj način ponašanja može izgledati oslobađajuće žrtvama, ali često dovodi do začaranog kruga manipulacije.

foto: giphy

3. Vređanje i ponižavanje

Ova kategorija je široka i obuhvata većinu načina ponašanja s ove liste. Važno je obratiti pažnju na najjednostavnije pojave emocionalnog zlostavljanja: nazivanje pogrdnim imenima, vređanje, ponižavanje, izazivanje krivice, zastrašivanje. Kod pojedinaca koji zahtevaju totalnu dominaciju u vezama, njihov cilj je da učine partnera ‚‚manje vrijednim” pa su ponižavanje i vređanje način da se umanji sam značaj i samopoštovanje partnera. Nakon nekog vremena, žrtve usvajaju tu negativnost verujući da je možda to sve što zaslužuju.

foto: profimedia

4. Oslanjanje na poricanje i nametanje krivice

Kada im se ukaže na zlostavljačko ponašanje, zlostavljači često ispoljavaju još uvredljiviji način ponašanja koji najčešće uključuje poricanje inicijalnog zlostavljanja. Oni često odbijaju takve opužbe kroz smeh tvrdeći da je to preterivanje ili odbijaju da priznaju da se zlostavljanje uopšte dogodilo. Oni čak mogu kriviti i samu žrtvu za svoje agresivno ponašanje.

foto: giphy

5. Korištenje dece protiv partnera

U slučaju parova koji imaju decu, zlostavljanje može postati još kompilovanije. Zlostavljač može koristiti decu kao još jedan način manipulacije, pretnjama da će ‚‚zadržati” decu, suprotstavljajući decu protiv žrtve ili nametanjem osećaja krivice žrtvi da bi ona ostala u vezi ‚‚zbog dece”. Deca ponavljaju ono što čuju od roditelja, često i ne shvatajući šta govore. Ovo može biti posebno problematično kada se zlostavljač suprotstavlja ili vređa žrtvu pred djecom. To je vrlo štetno za žrtvu i decu!

foto: profimedia

6. Korišćenje novca protiv žrtve

To može imati različite oblike, ali se najčešće ‚‚vrti” oko zlostavljača koji žrtvi ne dozvoljava nejnu finansijsku slobodu. Kako? Nedozvoljavanjem zasnivanja radnog odnosa, sakrivanjem finansija ili ograničavanjem ‚‚džeparca”. Vi i vaš partner ste zajednica i zbog toga treba da imate jednaka prava vezana za vašu finansijsku situaciju.

foto: giphy

7. Ograničavanje nezavisnosti

Ukoliko vaš partner donosi sve odluke i zanemaruje vaše zamisli i ideje, on vas zlostavlja ograničavanjem vaše samostalnosti. Ni u jednom trenutku, nijedna osoba se ne bi trebala osećati kao da partner namerno potkopava vezu. Da bi veza funkcionisala, svaka osoba se mora osećati jednako važno, bitno i poštovano.

foto: profimdia

8. Izolacija od porodice i prijatelja

Zlostavljane osobe često mogu jako usamljene. Ovo je često rezultat izolacije koje jedan ili oba partnera nameću u vezi. U slučaju zlostavljanja u vezi, zlostavljač može pokušati kontrolirati druge veze i aktivnosti svog partnera ili može koristiti ljubomoru kao sredstvo odvraćanja od određenih načina ponašanja. Često zlostavljač počinje da izoluje svog partnera od njegove porodice i prijatelja pa na taj način osigurava vezu bez posmatrača koji bi ukazali na uznemirujuću dinamiku odnosa.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: atma.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.