Kako izgleda mozak na ljubavi i zašto se kaže - Ljubav je slepa? (FOTO) (GIF)
Foto: profimdia

ljubavni hormon

Kako izgleda mozak na ljubavi i zašto se kaže - Ljubav je slepa? (FOTO) (GIF)

Nivoi hormona stresa, kortizola, povećavaju se tokom početne faze ljubavi, usled čega se telo tada lakše nosi s kriznim situacijama

Objavljeno:

Ako tvoj dečko radi ove 4 stvari, ostavljaj ga odmah! Ne, ne voli te! (FOTO) (GIF)

Ljubav je jedna od pojava o kojoj se vekovima beskrajno razmišlja, ali otkako je postala predmet naučnih studija, razjašnjene su i najmanje sitnice, i to uz pomoć modernih naučnih uređaja za praćenje moždanih aktivnosti. Zaljubljivanje je brz, ali vrlo kompleksan proces koji obuhvata čak 12 područja u mozgu, tvrdi američka naučnica doktor Stefani Ortik koja je vodila studiju ‚‚Neuroimaging of Love”. Ali zbog spleta reakcija koje nastaju u mozgu, zaljubljenost nije temeljna emocija. Prve aktivnosti u mozgu zapažaju se već unutar jedne petine sekunde zaljubljivanja, dok istovremeno padaju aktivnosti u onim delovima mozga koji su povezani sa strahom i napetošću.

foto: Tumblr

Antropolog Helen Fišer je 2005. istraživala mozak pojedinaca istinski ‚‚zarobljenih” u romantičnoj ljubavi. Njena grupa je analizirala 2500 skenova magnetske rezonance studenata koji su gledali slike za njih posebnih ljudi i uporedili ih sa skenovima dok su gledali samo slike poznanika.

Fotografije u prvom delu istraživanja izazvale su burne reakciju u mozgu - tako da je um postao aktivan u regijama bogatima dopaminom, neurotransmiterom (neuroprenosnikom) zaslužnim za održavanje dobrog raspoloženje.

foto: profimedia

Te dve regije nazivaju se ‚‚caudate nucleus", područje povezano s nagrađivanjem, očekivanjem i integracijom čulnih iskustava u socijalnom ponašanju. Regija ‚‚ventral tegmental", područje je koje se povezuje sa zadovoljstvom, usmeravanjem pažnje i motivacijom za dobijanje nagrada.

Naučnici ga nazivaju limbičkim ‚‚krugom nagrada” i on se smatra primitivnom neuronskom mrežom. Neke druge strukture koje pridonose ‚‚nagradnom krugu” su amigdala, hipokampus i prefrontalni korteks - koji su izuzetno osetljivi na ponašanja koja podstiču osećaj zadovoljstva, poput seksa, uživanja u hrani ili ovisnostima.

foto: Tumblr

- Znamo da su primitivna područja mozga ključna kod romantične ljubavi i da ta područja zasvetle kada se govori o voljenoj osobi. A kod nekih parova ona mogu svetliti jako dugo - pojašnjava Džaklin Olds, profesor psihijatrije iz Bostona.

Kada se zaljubljujemo, hemikalije povezane s krugom nagrada u mozgu proizvode razne fizičke i emocionalne odgovore - lupanje srca, znojne dlanove, rumene obraze, osećaj strasti ili anksioznost. Nivoi hormona stresa, kortizola, povećavaju se tokom početne faze ljubavi, usled čega se telo tada lakše nosi s kriznim situacijama.

foto: profimdia

Kako kortizol raste, nivpi neurotransmitera serotonina se sve više iscrpljuju, a njegov nizak nivo, psihijatri opisuju kao ‚‚nametljivo preokupiranje misli, nada i strahova” - što se očituje u opsesivno-kompulsivnom ponašanju zaljubljenih.

Kod zaljubljenosti se otpuštaju i visoki nivoi dopamina, hemikalije koja aktivira krug nagrada, pomažući da ljubav doživimo kao prijatno iskustvo slično euforiji kao i kod uzimanja droga ili alkohola. Druge hemikalije koje se luče su oksitocin i vazopresin, hormoni koji imaju ulogu i u trudnoći, i stvaraju povezanost između majke i deteta. Oksitocin se otpušta tokom seksa i kontakta kože na kožu, produbljuje osećaj privrženosti i čini parove da se osećaju bliskijima nakon seksa.

foto: Tumblir

Poznat i kao ‚‚ljubavni hormon”, izaziva osećaj zadovoljstva, smirenosti i sigurnosti. Vazopresin je povezan s ponašanjem koje proizvodi dugoročne, monogamne veze, a razlike u lučenju ova dva hormona mogu objasniti zašto strastvena ljubav vremenom bledi kako raste privrženost.

Ako ljubav potraje, vrteška emocija se umiri unutar jedne ili dve godine. Kortizol i serotonin vrate se na normalu, a ljubav, koja je počela kao stresor za mozak i telo, postaje tampon protiv stresa. Područja mozga povezana s nagradom i zadovoljstvom i dalje se aktiviraju ako se veza nastavi, ali stalna žudnja i želja se smanjuju.

foto: profimdia

Dopamin

Ako prema nekome osetite nalet zaljubljenosti to zapravo znači da neuroni u mozgu ispuštaju dopamin, neurotransmiter povezan sa stvaranjem osećaja euforije, baš kao i kod kockanja i ovisnosti.

foto: giphy

Adrenalin

Rezultat nervoze pre dejta s nekime ko vam se sviđa su znojavi dlanovi i lupanje srca. Mozak tada šalje signal nadbubrežnoj žlezdi da ‚‚pumpa" adrenalin pružajući navalu uzbuđenja.

foto: Profimedia

Limbički sistem

Ulaskom u vezu limbički sistem i dalje oslobađa dopamin koji čuva žudnju za partnera. Kad partner nije u blizini, pojačava se želja da ga ponovno vidite. Ali ona može oslabiti, pa dolazi do kraja ljubavi.

foto: giphy

Oksitocin

Zaljubljeni često ignorišu crvene zastavice na koje nas tada jedino mogu upozoriti prijatelji jer se amigdala u temporanom režnju isključuje. Luči se i oksitocin, ključ za stvaranje poverenja i predanosti.

foto: Profimedia

Novi plamen

Za one čiji je dugoročni brak prešao u saosećajan i rutinski odnos, mogu ponovno upaliti plamen. Seksualna aktivnost, može povećati nivo oksitocina i aktivirati krug nagrada.

foto: profimedia

Možemo biti ludo zaljubljeni i nakon 30 godina

Studija Univerziteta ‚‚Stony Brook" u Nju Jorku je otkrila da je moguće biti ludo zaljubljen u nekoga nakon decenija braka. Istraživači na skenovima parova koji su bili u braku u proseku 21 godinu su otkrili isti intenzitet aktivnosti u delovima mozga bogatima dopaminom, baš poput onih kod parova koji su se tek nedavno zaljubili.

Uzbuđenje zbog romantičnih momenata ostaje, ali se izgubio strah od gubitka. Zato ako neko kaže da je u svog životnog partnera ili partnerku ludo zaljubljen i nakon 30 godina, to je istina.

foto: giphy

Ljubav može pokazati oba lica zavisnosti

Helen Fišer kaže da je romantična ljubav zavisnost.

- I to savršeno lepa zavisnost, ako sve dobro ide i užasna zavisnost ako ne ide dobro. Ima sve karakteristike zavisnosti. Fokusirate se na osobu, opsesivno mislite o njoj, žudite za njom. Spremni ste preuzeti ogromne rizike da osvojite tu osobu - rekla je Helen Fišer.

foto: profimedia

Ljubav je slepa

Osim pozitivnih osećaja koji donosi romantika, ljubav deaktivira neuronske puteve odgovorne za negativne emocije, poput straha ili socijalnog prosuđivanja. Kada proživljavate romantičnu ljubav, neuralna mreža odgovorna za stvaranje kritičnih procena ljudi, uključujući procene i onih s kojima ste ‚‚u ljubavi” jednostavno se - ugasi. Zato se kaže - ljubav je slepa.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.