GINEKOLG OTKRIO ŠTA RADITI UKOLIKO PARTNER NEPLANIRANO EJAKULIRA U VAS: Ne čekajte ni sekunde - HITNO uradite OVO
Ilustracija, Foto: Bernd Leitner / imago stock&people / Profimedia

trudnoća nije šala

GINEKOLG OTKRIO ŠTA RADITI UKOLIKO PARTNER NEPLANIRANO EJAKULIRA U VAS: Ne čekajte ni sekunde - HITNO uradite OVO

Ako vaš partner ejakulira u vas, a vi niste na pilulama za kontracepciju, postoje proaktivni koraci koje možete preduzeti da smanjite rizik od trudnoće

Objavljeno:

Suprotno uobičajenim zabludama, trudnoća je učestalija nego što mnogi misle. Čak i ako se vaš partner oslanja na metod "na vreme izvlačenja", još uvek postoji mogućnost začeća. Istraživanja pokazuju da svaki peti par koji praktikuje metodu vađenja kao jedini oblik kontracepcije doživi trudnoću.

Plan B pilula ili pilula za jutro posle

Dr Meri Džejn Minkin, ginekolog/akušer u bolnici Jejl-Nju Hejven i klinički profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl, naglašava da ako ne koristite nikakvu kontracepciju i dođe do ejakulacije, najefikasnije rešenje je da kupite pilule za jutro posle. Bez obzira da li vaš partner ejakulira jednom ili više puta, plan B može značajno smanjiti verovatnoću trudnoće. U takvim situacijama ključno je reagovati blagovremeno, obezbeđujući pravovremene i odgovarajuće preventivne mere.

Pilula za dan posle
foto: Filip Plavčić, AP

Sredstva za hitnu kontracepciju, kao što je Plan B, nude ključnu opciju nakon nezaštićenog seksa kako bi se smanjio rizik od trudnoće. Ako se pitate o efikasnosti plana B kada je bilo više slučajeva ejakulacije, budite sigurni da on funkcioniše bez obzira na količinu sperme. Dr Šeri Ros, stručnjak za žensko zdravlje, potvrđuje da se plan B može koristiti u roku od 72 sata nakon snošaja, smanjujući rizik od trudnoće za 89 odsto. Njegova optimalna efikasnost se postiže kada se uzme u roku od 24 sata. Sve pilule za jutro posle, dele isti aktivni sastojak kao dnevne kontracepcijske pilule - levonorgestrel, hormon. Međutim, hitna kontracepcija sadrži mnogo veću dozu, koja radi na sprečavanju oslobađanja jajne ćelije iz jajnika, navodi MedlinePlus.

Hitna kontracepcija ima za cilj da spreči ili odloži ovulaciju, čineći je efikasnom samo pre nego što dođe do ovulacije. Bitno je napomenuti da plan B nije namenjen redovnoj upotrebi kao primarni metod kontrole rađanja. Dr Ros savetuje njegovu upotrebu pod određenim okolnostima: nezaštićeni seks, probušen kondom, neuspeh drugog metoda kontrole rađanja (kao što je propuštanje više od tri kontracepcijske pilule zaredom).

Spirala najefikasniji oblik kontracepcije

Dok pilule za jutro posle pružaju opciju, one nisu najefikasnije sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće. Bakarna spirala se pojavljuje kao najefikasniji oblik hitne kontracepcije kada se ubaci u roku od pet dana od nezaštićenog odnosa. Pored toga što služi kao pouzdana nehormonska metoda kontrole rađanja, bakarna spirala je pokazala 99 odsto efikasnosti u sprečavanju trudnoće čak i nakon nezaštićenog seksa.

Trudnica, Trudnoća
foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Kao što je ranije objasnio dr Džes O’Rajli, bakarna spirala je veoma efikasan oblik hitne kontracepcije. Ubačen od strane lekara u matericu, bakar unutar spirale menja kretanje spermatozoida, smanjujući verovatnoću da dospe do jajeta. Healthline napominje da bakarne spirale oslobađaju bakar u matericu i jajovode, delujući kao spermicid. Ključno je naglasiti da su samo bakarne spirale, kao što je paragard, efikasne za hitnu kontracepciju, a ne hormonske spirale.

Ako je prošlo tri dana za efikasnu hitnu kontracepciju, a postoji sumnja na trudnoću, od suštinskog je značaja traženje uputstva od zdravstvenog radnika. Pored toga, preporučuje se uzimanje testa na trudnoću dve nedelje nakon nezaštićenog seksa, bez obzira na krvarenje koje se može pojaviti, jer hitna kontracepcija može dovesti do nepravilnog krvarenja koje ne predstavlja pravu menstruaciju. Za testiranje na polno prenosive bolesti, Julia Haf, medicinska sestra, savetuje testiranje dve nedelje nakon seksa i na gonoreju i hlamidiju, 10 dana nakon na sifilis i četiri nedelje nakon na HIV. Ona naglašava da se najpreciznije testiranje na sifilis i HIV dešava 90 dana nakon, iako je detekcija moguće i pre tog vremenskog okvira. Stoga je zakazivanje pregleda kod ginekologa za testiranje i dve nedelje i tri meseca nakon nezaštićenog seksa od ključnog značaja, jer nelečene polno prenosive bolesti vremenom predstavljaju dodatne zdravstvene rizike.

Iako je bitno težiti ka bezbednom seksu, podjednako je važno priznati da se nesreće mogu dogoditi. Preduzimanje hitnih akcija u takvim situacijama značajno povećava šanse za uspešno sprečavanje trudnoće.

BONUS VIDEO

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

(Espreso/Zenablic/Tanja Sretenović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.