ZA BOLJI SE*S POSLE 40. GODINE: Ako uradite SAMO OVO, sve će PRŠTATI od strasti u spavaćoj sobi
Seks, Foto: Andriy Popov / Panthermedia

ODLIČNO

ZA BOLJI SE*S POSLE 40. GODINE: Ako uradite SAMO OVO, sve će PRŠTATI od strasti u spavaćoj sobi

Ne plašite se četrdeste – za mnoge žene, to je najbolje vreme.

Objavljeno:

Deca su dovoljno odrasla, karijera je na vrhuncu, kao i samopouzdanje. Ako vas brinu promene koje osećate i vidite i ako ste zabrinute za kvalitet svog seksualnog života, ovo su saveti za najbolji seks posle 40.

1. Prihvatite telesne promene

Istina je da su najseksepilnije žene one koje se osećaju dobro u svom telu, bez obzira na godine i izgled. Promene koje se događaju treba da prihvatite i da nastavite da volite sebe, pa ćete time i partneru omogućiti da čini to isto. Slavite svoj život i budite zahvalne svom telu, što vam dobro služi svih ovih godina.

2. Proširite definiciju seksa

Vaša interesovanja i kapaciteti, verovatno su se menjali zajedno sa vašim razvojem i sazrevanjem. I sada ste tu gde je seks mnogo više od penetracije – sada se „računa“ ljubljenje, maženje, deljenje fantazija, istraživanje igračaka i načina uzbuđivanja, igra i zabava koju zajedno otkrivate i praktikujete.

3. Obratite pažnju na lekove

Pojedini lekovi mogu umanjiti želju za seksom, pa je zato dobro da ispitate mogući uticaj lekova koje uzimate. Posavetujte se sa lekarom i nemojte na svoju ruku izbacivati lek, ili smanjivati doze. Lekar vam može prepisati adekvatnu zamenu, koja neće imati takav efekat, ili vam dati kombinaciju drugih lekova. Suvoća vagine je takođe problem koji treba da prijavite lekaru, ne ustručavajte se.

4. Važan je položaj

Određeni položaji mogu postati neprijatni ili bolni, pa je zato potrebno da pronađete koji položaji i tehnike stimulacije vam sada najviše odgovaraju – možda vam sada više prija nešto što ste ranije zanemarivali, ili vam više ne prijaju neke poze u kojima ste najviše uživali. Najčešće smetnje su bolovi u leđima i zglobovima, pa zato nađite udobnije poze, ili koristite jastuke da se poduprete i da vam bude udobnije.

5. Koristite lubrikante

Dobar lubrikant može povećati vaše uzbuđenje – isprobajte i one sa stimulativnim sastojcima, i koristite ih u erotskoj igri.

seks
foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

6. „Proizvedite“ hormone raspoloženja

Oksitocin, endorfin, serotonin i dopamin su hormoni sreće, koji se oslobađaju u ljubavnoj igri. Zato ih oslobađajte – u toku celog dana. Budite prisni sa partnerom kad god ste zajedno, grlite se i dodirujte, razmenjujte nežnosti i ljubaznosti zbog kojih ćete se oboje dobro osećati, a taj dobar osećaj će dovesti do boljeg seksa.

7. Pružite partneru sigurnost izvan kreveta

To znači da je važno da mu pokažete naklonost i da odvojite vreme koje ćete provoditi zajedno, da mu pokažete da ste zainteresovani za njega, da ga i dalje cenite, slušate, shvatate ozbiljno, da vam je prijatno njegovo društvo i da vam je privlačan.

8. Ne ustručavajte se da pričate o seksu

Ako vi ili vaš partner imate poteškoća u krevetu, nemojte se ustručavati da razgovarate o vašim mogućnostima, u svim aspektima – medicinska pomoć, seksualna pomagala, igračke, razmotrite sve opcije.

Pročitajte i ovo: Prednosti seksa posle 40.

9. Bezbedan seks je važan u bilo kom dobu

Ako mislite da vam, u nekim godinama, ne treba zaštita sa novim partnerom, grešite. Ako ne zbog neželjene trudnoće, zaštita je potrebna zbog polno prenosivih bolesti, koje možete dobiti u bilo kojim godinama. Čuvajte svoje zdravlje, koristite kondome.

10. Оdvojte vreme za seks

Odvajanje posebno vremena za intimnost bez žurbe i ometanja, omogućava vam da se opustite u bliskosti, poverenju, razmeni nežnosti, maženju, ljubljenju – plamen se budi lagano, ali zatim gori istrajno i pruža više zadovoljstva. Možda ste u dvadesetim voleli strastveni seks spontano i „na brzaka“, ali u četrdesetim ćete više ceniti kvalitet i duboku intimu vremena koje ste posvetili jedno drugom i sopstvenom zadovljstvu.

11. Održavajte svoje samopouzdanje

Samopouzdanje koje imate u dvadesetim i tridesetim, verovatno će se razlikovati od onog koje imate u četrdesetim. To samopouzdanje dolazi iz drugih izvora, iz vaših dostignuća, iz svesti o tome ko ste i šta ste, iz ličnog integriteta i iskustva. Cenite sebe, volite sebe, volite svoje telo, nagradite sebe, da biste održali svoje samopouzdanje.

12. Razgovarajte o svojim potrebama

U početku vam može biti neprijatno, ali razgovor o potrebama u krevetu (koje se menjaju sa godinama), održaće poverenje i vaš ljubavni život će biti zdraviji, a vaš seks bolji. Komunikacija, kao najvažniji aspekt odnosa, važna je u svim aspektima odnosa, pa i u seksu.

13. Naspavajte se

Redovan i dobar san, može učiniti da sve u vašem dnevnom životu bolje funkcioniše, pa i seks. Kada ste neispavani i umorni, nije vam ni do čega, pa vam je i seks naporan i zamoran, umesto da bude rasterećujući, ispunjavajući i zadovoljavajući.

14. Probajte nove stvari

Istražujte i isprobavajte, radite zajedno stvari koje se niste usuđivali da priznate da vas zanimaju, upustite se u eksperimentisanje, probajte da jedno drugom ispunite seksualne fantazije. Raznolikost održava nivo zainteresovanosti i produbljuje prisnost i poverenje.

15. Posvetite seksu punu pažnju

Kada se upustite u intimni odnos, budite u potpunosti prisutni, isključite sve distrakcije i usredsredite se na partnera. Što se više, temeljnije i opuštenije posvetite onome što radite, to ćete biti zadovoljniji učinkom.

16. Razbijte rutinu

Rutina predstavlja deo strukture svakodnevnice i može biti udobna i utešna – zna se kojim danom kuvate, kada izlazite, kada gledate serije, kada ko izlazi sa svojim prijateljima… Promenite rutinu, ne tako što ćete uvesti neku novu, nego što ćete umesto zajedničkog kuvanja sredom, izaći na večeru u fini restoran, ili u šetnju tokom koje ćete usput pojesti nešto što ćete kupiti na ulici. Negujte navike koje volite i u kojima oboje uživate, ali povremeno uradite nešto što nije u planu i što je nekome od vas prosto palo na pamet.

(Espreso/Easy life)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.