EVO KAKO DA SE ZAŠTITE OD SMRTONOSNOG INSEKTA: Naučnici RAZVIJAJU REVOLUCIONARNU tehniku (VIDEO)
Svrab, Foto: Profimedia

OBAVEZNO PRIMENITE

EVO KAKO DA SE ZAŠTITE OD SMRTONOSNOG INSEKTA: Naučnici RAZVIJAJU REVOLUCIONARNU tehniku (VIDEO)

Naučnici na ivici otkrića zaštite protiv komaraca

Objavljeno: 22:29h

Kreće leto i verujem da smo svi zainteresovani šta naučnici imaju da kažu na temu zaštite od komaraca. Da li smo zaista na ivici otkrića potpuno zaštite protiv ovih napasti? I to ne samo efektnog već i prijuštivog.

Evo kako ćemo moći da se zaštitimo od najsmrtonosnijeg insekta na svetu i prenosioca najviše bolesti.

Komarac, Ujed, Svrab
foto: Profimedia

Daniel Vojnak i njegove kolege predlažu metodu zaštite od ujeda komaraca zasnovanu na celulozi, bogatom biološkom molekulu, lako dostupnom u otpadu drvne industrije, kao i lokalnom otpadu od hrane i papira.

Kada se celuloza tretira sumpornom kiselinom molekuli se sastavljaju u nanokristale celuloze, od kojih je moguće sklopiti otporan, providan zaštitini materijal. Kada se pomešaju sa vodom i malom količinom glicerola, ovi nanokristali mogu da se nanesu na kožu kao gel.

Komarac, Komarci, Zaštita od komaraca
foto: Printscreen/Youtube/ Science X: Phys.org, Medical Xpress, Tech Xplore

Tokom eksperimenta sa živim Aedes aegipti komarcima, jedan od istraživača je 10 minuta držao ruke u kavezu u kome je bilo prosečno 15 ženki komaraca. Ruka na kojoj je bio nanet gel celuloznog nanokristala pretrpela je značajno manje ujeda, ali ne tako što je delovala kao fizička barijera, što je istraživače navelo na zaključak da je ovaj gel u stvari „hemijska kamuflaža“ koja skriva isparljiva organska jedinjenja koja se oslobađaju iz naše kože, a koje ove dosadne insekte pozivaju na obrok.

U daljim testovima sprovedenim na repliciranoj koži, nanokristali celuloze sa dodacima indola koji odbijaju komarce bili su najefikasniji u smanjenju "ujeda".

KOMARCI SA VIRUSOM ZAPADNOG NILA DETEKTOVANI NA OPŠTINI PALILULA:

02:49

KOMARCI SA VIRUSOM ZAPADNOG NILA DETEKTOVANI NA OPŠTINI PALILULA

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.