EVO KAKO STARI POLNI ORGAN MUŠKARCA: Izgled kreće da se menja u OVOM DOBU, šokiraćete se kada pročitate OVO
Polni organ, Foto: Freer Law / Alamy / Alamy / Profimedia

KO BI REKAO

EVO KAKO STARI POLNI ORGAN MUŠKARCA: Izgled kreće da se menja u OVOM DOBU, šokiraćete se kada pročitate OVO

Kako se sa godinama menjaju veličini i izgled penisa, i kako to utiče na seksualni život...

Objavljeno: 20:30h

Kako se sa godinama menjaju veličini i izgled penisa, i kako to utiče na seksualni život...

Nije tajna da seksualna moć muškaraca opada sa godinama. Kako se nivo testosterona smanjuje, potrebno je više truda da bi se osetilo seksualno uzbuđenje i postigla erekcija. Kada se doživi erekcija, potrebno je više vremena da bi se stiglo do orgazma, a onda opet... vreme dok muškarac ponovo ne bude u stanju da doživi erekciju mnogo je duže nego u mladosti.

Sa godinama opadaju i kvalitet i broj spermatozoida, a ponekad se javljaju i različite forme erektilne disfunkcije. Kod muškaraca iz starosne grupe između 40 i 70 godina, procenat onih koji bez problema postižu erekciju sa 60 odsto, koliko ih je u grupi mlađoj od 40 godina, opada na oko 30 odsto.

Penis
foto: Profimedia

To je praćeno i postepenim slabljenjem urinarne funkcije, mlaz prilikom uriniranja postaje slabiji, kao posledica slabljenja mišića mokraćne bešike i, u mnogim slučajevima, problema sa prostatom. I to nije sve. Novija istraživanja potvrdila su sumnje koje muče muškarce. Sam penis prolazi kroz značajne promene nakon 30. godine, kada su muškarci u proseku na vrhuncu moći, bar kad je o seksu reč. Evo kako penis stari: Izgled: Kada je o izgledu reč, u ovoj regiji dešavaju se dve značajne promene. Glans penisa postepeno postaje bleđi nego što je bio, što je posledica slabije cirkulacije, a stidne dlake se polako proređuju, zbog opadanja nivoa testosterona. Veličina: Muškarci sa godinama često nabace i kilograme, naročito u predelu stomaka. Kako se masti nagomilavaju u zoni abdomena, menja se i utisak o dimenzijama penisa, koji izgleda kao da se "skratio". Ali, ako je za neku utehu, utisak se popravlja čim se izgubi višak kilograma. Međutim, tu je i realna promena dimenzija penisa u erekciji - može se desiti da se zaista smanji i u dužini i u obimu. Dr Irvin Goldštajn, urednik Žurnala seksualne medicine kaže da penis koji je u tridesetim godinama u erekciji dugačak oko 15 centimetara, u šezdesetim može biti i do tri centimetra kraći, pa se prosečna dužina penisa u erekciji tada kreće oko 12 centimetara.

seks
foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo realno "skupljanje" penisa tokom godina izazivaju dva mehanizma, jedan je postepeno taloženje masnih naslaga u tananim arterijama penisa, što dovodi do slabijeg protoka krvi, koji onda utiče i na erekciju, a drugi je postepena izgradnja neelastičnog kolagena unutar komora penisa koje se prilikom erekcije pune krvlju. Ako su komore manje elastične, i erekcija će biti slabija.

Kao što se menjaju dimenzije penisa, menja se i veličina testisa. "Posle 40. godine, testisi se definitivno 'skupljaju'", kaže dr Goldštajn. Testisi tridesetogodišnjaka u proseku imaju prečnik od oko tri centimetra, a u šezdesetim on se smanji na oko dva. Osetljivost: Brojna istraživanja potvrdila su da penis sa godinama postaje manje osetljiv. To otežava postizanje i održavanje erekcije, ali i doživljavanje orgazma. Ali, nema dokaza da orgazam čini manje intenzivnim. Ako je za neku utehu, isti ti naučnici zaključili su i da ovo uopšte ne mora da upropasti seksualni život. Umereno opadanje erekcije i slabljenje libida neće se negativno odraziti na kvalitet seksualnog života, ako muškarac to ne doživi kao ličnu tragediju.

"Najvažniji 'sastojak' zadovoljavajućeg seksualnog života je osećaj da smo u mogućnosti da zadovoljimo partnera. A to uopšte ne zahteva maksimalne 'performanse'", zaključuje dr Goldštajn za protal WebMD.

BONUS VIDEO:

03:55

SEKSOLOG ZAPLAKAO U EMISIJI UŽIVO: Zbog čipsa sa ukusom VAGINE?! Kroz te stvari deca trebaju polako da prođu

(Espreso/021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.