TERAPEUT ODGOVORIO NA PITANJE O ODNOSIMA: Muškarci i žene će ostati u ŠOKU
Seks, Foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia

KO BI REKAO

TERAPEUT ODGOVORIO NA PITANJE O ODNOSIMA: Muškarci i žene će ostati u ŠOKU

Ovo morate znati

Objavljeno:

Seks će sigurno povezati partnere, dozvoliti im da uživaju jedno u drogom. Ali uz to, postoji i jedna velika predrasuda, a to je da zdrava veza znači i postojanje seksa, navodi licencirani seksualni terapeut.

Veza može preživeti bez seksa“, navodi Šadin Frensis.

Iako intimni odnosi sigurno nude puno dobrobiti i za pojedinca i za odnos, to ne znači da će veza patiti ako ga nema ili da je nedostatak seksa znak problema u ljubavnoj vezi ili braku. „Puno je odnosa gde ne dolazi do seksa neko vreme, iz puno razloga, i one su i dalje uspešnije i izvor ljubavi i povezanosti“, dodajte terapeutkinja.

seks
foto: Andriy Popov / Panthermedia

Evo nekoliko primera kada neke situacije mogu uzrokovati nedostatak seksa:

partneri ne žive u istom gradu ili imaju rasporede koji se ne poklapaju

partner je bolestan i ne može se upuštati u seksualne odnose

partner je umoran

izbegavanje odnosa radi nekih osobnih razloga

kada jedan ili oba partnera izgube interesovanje.

Dokle god se partneri slažu sa situacijom, mogu i dalje uživati u vezi.

Odnos bez seksa može biti srećan

Mišljenje je da to nije istina, ali se radi o mitu, prema rečima terapeuta. „Ne žele svi seks, a puno je ljudi koji ga ne smatraju važnim delom ljubavne veze“, ističe Frensis.

Naravno, puno je onih koji imaju želju i smatraju ga upravo najvažnijim delom veze, važno je samo znati da ne osećaju svi isto. Aseksualnost je izostanak seksualne želje, i takve osobe tražiće vezu u kojoj do seksa dolazi retko ili ga uopšte nema. Ako se partneri slože da im odgovara takav stil života, veza neće patiti.

Problem je stalno naglašavanje da je seks obavezan u vezi

Stalno naglašavanje činjenice da je seks izuzetno važan i da ga je potrebno u svakoj vezi puno stručnjaka nazivaju obavezna seksualnost, ideja iza koje stoji da je ljudima potreban seks i da moraju težiti upravo aktivnom seksualnom životu. Osim što se tako potpuno briše činjenica da postoje aseksualni ljudi, svako se zbog takvog nametanja može osećati loše i smatrati da nešto ne valja ili s njim ili s odnosom.

„Pritisak društva tako može biti štetan za sve“, navodi Frensis. Istraživanja to podupiru: Studija sprovedena 2015. godine nam otkriva da parterni koji osećaju pritisak kad je u pitanju seksualni život izjavljuju i kako im se pogoršao kvalitet života i osećaj sreće u vezi, a rezultat je da su tako samo manje motivisani za taj čin.

To bi značilo da ako se prisiljavate da se češće upuštate u intiman odnos s partnerom dok to ustvari ne želite, vaša veza u budućnosti radi toga može patiti. Jednostavno rečeno: Ako ne želite više seksa nego što ga imate, to nije razlog za paniku.

(Espreso/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.