OVO SU 6 GLAVNIH KRIVACA ZAŠTO NEMATE ŽELJU ZA SEK*OM: Prepoznaćete se bar u jednom!
Ilustracija, Foto: Profimedia

najčešći razlozi

OVO SU 6 GLAVNIH KRIVACA ZAŠTO NEMATE ŽELJU ZA SEK*OM: Prepoznaćete se bar u jednom!

Kod manjka seksualne želje, odnosno smanjenja požude treba utvrditi pravi uzrok

Objavljeno:

Nalazite se u fazi života u kojoj vam nije do seksa? Ne brinite, niste ni prvi ni poslednji. Proverite koji su najčešći razlozi smanjene želje za seksom i kako ih rešiti.

Kod manjka seksualne želje, odnosno smanjenja požude treba utvrditi pravi uzrok, a zatim pronaći način kako otkloniti problem.

1. Stres

Poznato je da stres utiče na mnoge aspekte života. Stresan život oduzima seksualni nagon, pa stoga, umesto da seksom umanjite stres i poboljšate raspoloženje, on ubija vaš intimni život.

Istraživanja su pokazala da žene s godinama puno brže gube interes za seksom u odnosu na svoje muške partnere kojima se želja bitno ne menja.

Posebno su osetljive žene koje su duži period izložene stresnom životu. Naime, stres potiče izlučivanje negativnih hormona koji uništavaju seksualnu želju, piše Krenizdravo.dnevnik.hr.

Kako biste umanjili i držali nivo stresa pod kontrolom, isprobajte tehnike za upravljanje stresom.

2. Nerešeni problemi i nefunkcionalna veza

Žene vežu seks za emocije. Ako se žena ne oseća emotivno sigurno, to će se odraziti na njenu seksualnu želju. Nerešeni problemi u vezi najčešći su faktor manjka i smanjene želje za seksom u vezi.

Nedostatak komunikacije, nepoverenje i ostale prepreke intimnosti mogu u potpunosti uništiti libido.

Premda znamo da je kvalitetna komunikacija način održavanja dobrog odnosa, i dalje se postavlja pitanje kako je ostvariti? Partneri koji skladno funkcionišu pre svega su sposobni da racionalno razmišljaju, što prethodi otvorenoj komunikaciji.

1 / 4 Foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia

Sigurno ste se nekad našli u situaciji kada je vaš partner izgovorio nešto što smatrate da osoba koju volite ne bi trebalo da izgovori. U tom trenutku može vam se činiti kako je taj problem nerešiv, a situacija bezizlazna.

Tada se često pojavljuje misao da ste u odnosu s pogrešnom osobom. Takav način razmišljanja onemogućuje sagledavanje stvari na realan način i sprečava dalju racionalnu komunikaciju.

3. Alkohol

Premda unos male količine alkohola može pomoći da se partneri opuste, konzumacija prevelike količine alkohola dovodi do nepovoljnog efekta na libido. Alkohol smanjuje izdržljivost u seksu i dehidrira telo.

Za seksualno uzbuđenje potrebna je određena količina krvi koja dovodi kiseonik i jača osetljivost genitalija. Ovaj proces povezan je s vlaženjem vagine i erekcijom penisa, stoga unos većih količina alkohola stvara probleme s ovlaživanjem intimnog područja.

4. Nedostatak sna

Manjak sna ozbiljno ugrožava seksualnu želju. Zbog prezaposlenosti i umora mnogi su nezainteresovani za aktivnosti u spavaćoj sobi.

Poremećaji sna ili male količine sna dovode do nižeg nivoa testosterona, što rezultira smanjenom seksualnom željom. Vrlo jednostavno rešenje ovakvih problema je kvalitetan san.

5. Roditeljstvo

Roditeljstvo je iscrpljujući posao koji oduzima dosta vremena i energije partnera. Često se stare uloge bračnih partnera moraju podeliti s ulogama roditelja, a dolaskom deteta partneri sve teže održavaju raniji nivo intime.

Ako se pitate ima li seksa nakon rođenja deteta, odgovor je da. Nastojte da budete spontani i iskoristite svaki slobodni trenutak.

6. Lekovi

Uzimanje određenih lekova može oslabiti vaš libido. Najčešći uzročnici niskog seksualnog nagona su:

antidepresivi

lekovi za niži krvni pritisak

oralni kontraceptivi

hemoterapija

lekovi za AIDS

antihistamini

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.