EVO ZAŠTO ŽENE PADAJU NA MANJE LEPŠE MUŠKARCE: Odgovor će vas izuti iz cipela!
Monika Beluči, Foto: Profimedia

KO BI REKAO

EVO ZAŠTO ŽENE PADAJU NA MANJE LEPŠE MUŠKARCE: Odgovor će vas izuti iz cipela!

Muškarci prosečnog izgleda postaju privlačniji ukoliko su maštoviti, kreativni. Međutim, kod žena je situacija nešto drugačija, a to je pokazalo istraživanje.

Objavljeno:

"Čini se da su kreativne žene s manje atraktivnim licem na neki način kažnjavane od strane društva", smatra Kristofer Votkins, psiholog na Univerzitetu "Abertej" u Škotskoj, koji je bio na čelu tima koji je sproveo ovo istaživanje.

Votkins i njegovi saradnici su grupi dobrovoljaca pokazivali fotografije muškaraca i žena i zamolili ih da ih ocene isključivo na osnovu izgleda. Drugoj grupi volontera oni su potom pokazali iste fotografije, ali sa zahtevom da ocene jesu li ljudi na njima kreativni.

Rezultati su, nakon niza zanimljivih eksperimenata, pokazali da su manje atraktivni muškarci daleko popularniji ako se utvrdi da su maštovitiji.

"Kreativni momci s manje privlačnim licem bili su skoro identični po privlačnosti s muškarcima koji su izgledali lepše, ali nisu bili toliko imaginativni", objasnio je Votkins.

Monika Beluči
foto: Profimedia

Najbolje rangirani su bili oni muškarci za koje je procenjeno da imaju i jedno i drugo – i fizičku lepotu i izraženu kreativnost.

Ipak, istraživanje koje se odnosilo na žene pokazalo je da ne samo što maštovitost ne povećava privlačnost ne tako fizički atraktivnih žena nego je čak i smanjuje.

Zašto žene vole kreativne muškarce?

Votkins veruje da ovo potiče iz evolucione biologije, odnosno skrivenih kriterijuma koji nas teraju da tragamo za najboljim partnerom kako bismo osigurali zdravo potomstvo i njegov opstanak.

"Žene su u proseku selektivniji pol kada je u pitanju izbor romantičnih partnera", ističe Votkins.

"Kreativnost se smatra signalom da pojedinac može da uloži vreme i trud u određeni zadatak i vidi stvari na nov način, koji može biti koristan za preživljavanje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.