OVO JE GLAVNA POSLEDICA DOŽIVLJAVANJA ORGAZMA! Pogađa OVAJ POL i zvuči JEZIVO
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVO JE GLAVNA POSLEDICA DOŽIVLJAVANJA ORGAZMA! Pogađa OVAJ POL i zvuči JEZIVO

Mnogi naučnici pozabavili su se tematikom koja ima veze sa posledicama doživljavanja orgazma, a koja se manifestuje činjenicom da većina muškaraca gotovo uvek zaspi posle seksa, što se pripadnicama nežnijeg pola nikako ne dopada

Objavljeno: 11:46h

Da li vam se dešava da nakon odnosa sa vašim partnerom želite još malo da se pomazite sa njim ili možda čak popričate o nečemu, ali ispostavilo se da je on nedugo nakon vrele akcije već uveliko zahrkao? Ili ste možda doživele situaciju da ste nakon strastvenog seksa otišle do toaleta, a kada ste se vratile, on je već bio okrenut na drugu stranu i u carstvu snova? Kakav god da je vaš scenario, jedno je svima zajedničko - većina muškaraca nakon vođenja ljubavi, pogotovo ukoliko im je ono bilo baš po meri, gotovo momentalno može da zaspi. A naučnici su sada istakli da imaju dokaz zbog čega se to zapravo dešava.

Tako seksualni terapeut iz Vankuvera u Kanadi, Dejvid Mekenzi, objašnjava da se hemikalije u muškarčevom telu menjaju nakon orgazma, to jest dolazi do oslobađanja biokemijskog prolaktina koji fizički menja stanje tela i čini da se svaki pripadnik jačeg pola oseća umornim.

Dodatno pojašnjenje imaju lekari Mark Lejner i Bili Goldberg, autori knjige "Zašto muškarci zaspe nakon seksa?".

- Smatra se da napor tokom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa - tvrde Lejner i Goldberg.

Orgazam
foto: Profimedia

Oni ističu da postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon seksa, ali da se zna da se nakon orgazma u telu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminobuterna kiselina (GABA) i endorfin. Svi oni stvaraju osećaj pospanosti.

Nakon orgazma u telu se oslobađa velika količina različitih materija kojih u regularnim okolnostima nema

Postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa, po kojima je spajanje muškog i ženskog tela sveta radnja koja povećava svest usmeravanjem energije i podizanjem parova na novi nivo.

Tako se na seks i na orgazam gleda kao da su vrhunac duhovne svesti i da predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je spoljni jer on ejakulira, što uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutrašnja eksplozija energije, pa žena ne doživljavaja njen gubitak i u stanju je da se grli i priča satima nakon seksa.

S tom teorijom se donekle slaže i Lori Betito, psihološkinja iz Montreala, specijalizovana za seksualnost.

- Žene vole da obrade svoja iskustva nakon seksa, zbog čega i imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, biće još manje nakon vođenja ljubavi - istakla je ona.

Žene su češće nakon seksa satima budne

Inače, seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno deluje na vezu.

Evo nekoliko saveta kako povećati mogućnost maženja nakon seksa.

- Ljubav vodite pre obroka - doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.

- Budite intimni uveče

- Izbegavajte seks jako kasno uveče, jer ćete oboje verovatno odmah zaspati

- Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta - najbolje je da se nađu negde u sredini pa odvoje 15-ak minuta za maženje. Taj dogovor može biti veoma simpatičan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.